V októbri nezabudnite. Prečo skúsení záhradkári rozsypávajú chilli prášok v záhrade

prášok z chilli papričiek
prášok z chilli papričiek Foto: www.shutterstock.com

Aj keď jeseň už dorazila, starostlivosť o záhradu nekončí. Na záhonoch stále ostávajú posledné zvyšky úrody, ktoré čakajú na zber, a tiež je dôležité myslieť na zvieratá, ktoré s nami zdieľajú našu záhradu a pripravujú sa na prichádzajúcu zimu.

Koreňová zelenina, ružičkový kel alebo kapusta ešte zostávajú v záhonoch, avšak škodcovia majú čoraz menej miest, kde by sa mohli kŕmiť. Preto sa slimáky, myši, krtkovia a niekedy aj zajace začínajú zameriavať práve na tie posledné rastliny, ktoré ešte v záhrade zostali. Riešenie tohto problému je jednoduché a efektívne.

Efektívna ochrana pomocou chilli prášku

Jedným z najjednoduchších a zároveň najúčinnejších spôsobov, ako chrániť vašu zeleninu pred škodcami, je použiť chilli prášok. Stačí len vziať pálivé korenie a rozsypať ho okolo záhonov alebo konkrétnych rastlín, ktoré chcete ochrániť. Tento spôsob je účinný, pretože pôsobí ako prirodzená bariéra pre škodcov a chráni zvyšnú úrodu pred poškodením.

Prečo chilli funguje?

Chilli prášok obsahuje látku známu ako kapsaicín, ktorá spôsobuje jeho pálivosť. Táto látka pôsobí na škodcov veľmi dráždivo, podobne ako na ľudí, čo ich odradí od konzumácie vašej zeleniny. Škodcovia sa radšej vyhnú miestam, kde cítia prítomnosť kapsaicínu, a hľadajú menej rizikové oblasti na kŕmenie.

Opakovaná aplikácia je dôležitá

Jedinou nevýhodou tejto metódy je, že po daždi alebo silnom vetre môže byť potrebné chilli aplikovať opäť, ak sa prášok ešte nestihol zmiešať s pôdou. Napriek tomu má tento spôsob aj výhodu – pri daždi sa látky z chilli postupne dostávajú do hlbších vrstiev pôdy, kde môžu ovplyvniť škodcov žijúcich pod zemou.

Kedy chilli aplikovať?

Pre maximálnu účinnosť je vhodné aplikovať chilli prášok podvečer. V tomto čase sa väčšina škodcov pripravuje na nočné kŕmenie, a ak narazia na pálivú bariéru, rýchlo si zapamätajú, že vaša záhrada nie je miestom, kam by sa mali vracať. Po niekoľkých nepríjemných skúsenostiach sa k vašej zelenine už neodvážia priblížiť.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať