Možno sa vám zdá nápad dávať ovocie do umývačky riadu čudný, no opak je pravdou. Keď zistíte, prečo sa to oplatí, určite tomu dáte šancu!
Umývačka riadu nemusí slúžiť len na riad. Má omnoho širšie využitie a môže vám ušetriť veľa času pri činnostiach, ktoré by ste inak robili dlho a namáhavo. Jednou z takýchto úloh je dôkladné umývanie väčšieho množstva ovocia či zeleniny.
Výhody umývania ovocia a zeleniny v umývačke
Umývačka je dnes neoddeliteľnou súčasťou každej modernej domácnosti. Hoci jej hlavným účelom je umývanie riadu, môžete ju využiť aj na pohodlné umývanie ovocia. Namiesto zdĺhavého ručného umývania každého plodu zvlášť dokáže umývačka za pár minút umyť veľký objem. Vyššia teplota a vhodný čistiaci prostriedok navyše odstránia pesticídy, baktérie a iné nežiadúce látky, ktoré sa na ovocí môžu nachádzať.
Ako na to?
Pred umývaním ovocia alebo zeleniny je potrebné odstrániť hrubé nečistoty, ako je hlina či pavučiny. Potom ich rozložte do košíkov v umývačke tak, aby sa jednotlivé kúsky nedotýkali. Menšie kúsky môžete umiestniť do košíka na príbory, aby sa pri umývaní neroztrúsili. Aký program použiť?
Dôležité je zvoliť program s čo najnižšou teplotou. Vyššia teplota by mohla spôsobiť stratu živín a ovocie by sa mohlo znehodnotiť. Pri nízkej teplote dosiahnete optimálny výsledok bez rizika poškodenia.
Čo použiť namiesto bežného umývacieho prostriedku?
V tomto prípade sa bežné tablety či prášok na riad nehodia. Najlepšou voľbou je ocot, ktorý nalejete do zásobníka určeného pre umývací prostriedok. Rovnako môžete skúsiť aj citrónovú šťavu alebo roztok kyseliny citrónovej, ktoré prirodzene odstránia nečistoty a zanechajú ovocie čisté a svieže.
Ktoré druhy ovocia sa do umývačky nehodia?
Nie každé ovocie je vhodné na umývanie v umývačke. Mäkké a veľmi šťavnaté druhy, ako sú jahody, maliny či čučoriedky, by sa mohli poškodiť a stratiť svoju štruktúru. Tieto plody je lepšie umývať tradičným spôsobom pod tečúcou vodou, aby sa zachovali ich chuť a tvar.