Letná harmónia chutí. Osviežujúce ovocné recepty, ktoré zvládnete pripraviť doma za pár minút

ovocný šalát
ovocný šalát Foto: depositphotos.com

Slnko páli, dni sa naťahujú do neskorého večera a misa s ovocím na kuchynskej linke začína pripomínať malú džungľu. Jahody sa predháňajú s broskyňami o miesto, melóny obsadili polovicu chladničky a marhule už uvažujú o úteku cez balkón. Vy stojíte nad týmto ovocným bohatstvom a rozmýšľate, čo s ním.

Ovocie si zaslúži viac než len rýchly koniec v miske s jogurtom. Doprajme mu priestor zažiariť. Letné plody môžeme premeniť na svieže recepty, ktoré vás osviežia lepšie než klimatizácia na plný výkon a navyše vám zabezpečia obdivné pohľady rodiny aj priateľov.

VIDEO: Ovocný šalát môžete pripraviť z akéhokoľvek ovocia

Rýchly postup na svieži ovocný šalát z jahôd, melónu a ďalšieho sezónneho ovocia. Tipy na krájanie, servírovanie a dochutenie limetkou a mätou.

Pozrite si video na YouTube

Jahodovo–uhorkový šalát s melónom

Táto kombinácia chutí je ako pohár vychladenej limonády, len v pevnej podobe. Sladkosť jahôd a melónu sa dokonale dopĺňa s jemnou sviežosťou uhorky. Ak k tomu pridáte šťavu z limetky, získate vitamínovú bombu, ktorá vás postaví na nohy aj po prebdenej noci. Ak by sa leto dalo jesť lyžicou, chutilo by presne takto.

Budete potrebovať:

  • 2 šálky nakrájaného melónu
  • 1 šálku jahôd
  • 1 menšiu uhorku
  • šťavu z 1 limetky
  • niekoľko lístkov čerstvej mäty

Postup:
Ovocie a uhorku nakrájajte na kocky, pokvapkajte limetkovou šťavou, posypte nasekanou mätou a jemne premiešajte. Podávajte vychladené – ideálne v sklenenej mise, aby vynikli všetky farby.

Melónový šalát s fetou a mätou

Toto je láska na prvé sústo. Sladký a šťavnatý melón sa stretáva so slanou chuťou syra feta a spolu s mätou vytvárajú osviežujúce trio, ktoré zaručene zaboduje. Recept je rýchly, nenáročný a pritom vyzerá elegantne – ideálny, keď chcete zapôsobiť, ale nechcete v kuchyni stráviť viac než pár minút.

Budete potrebovať:

  • 3 šálky nakrájaného melónu
  • 150 g syra feta
  • hrsť čerstvej mäty
  • olivový olej
  • čerstvo mleté čierne korenie

Postup:
Melón nakrájajte na menšie kocky a vložte do misy. Posypte rozdrobenou fetou, pridajte nasekanú mätu a celé to pokvapkajte olivovým olejom. Na záver zľahka okoreňte a premiešajte. Pozor, mizne zo stola rýchlejšie než zmrzlina na pláži!

Egyptský ovocný pohár

Luxusné letné osvieženie, ktoré vás prenesie do exotiky – a to bez letenky a bez piesku v topánkach. Ovocný pohár plný farieb a chutí je poliaty čerstvou pomarančovou šťavou, ozdobený šľahačkou alebo hustým jogurtom a posypaný pistáciami. Každá lyžička chutí inak a práve v tom je jeho čaro.

Budete potrebovať:

  • mix čerstvého ovocia (banán, mango, hrozno, jahody, pomaranč)
  • čerstvú pomarančovú šťavu
  • šľahačku alebo hustý biely jogurt
  • nasekané pistácie

Postup:
Ovocie nakrájajte na menšie kúsky a vrstvite do vysokého pohára. Zalejte pomarančovou šťavou, na vrch pridajte kopček šľahačky alebo jogurtu a dozdobte pistáciami. Osviežujúci dezert ako stvorený na horúce letné večery.

Farebný ovocný šalát s medovo–citrónovým dresingom

Ak sa neviete rozhodnúť len pre jeden druh ovocia, tento recept je riešením. Skombinujte všetko, čo doma nájdete, a polejte sladkokyslým dresingom z medu a citróna. Uvidíte, že aj ten, kto tvrdí, že „ovocie veľmi neje“, sa stane nadšeným ochutnávačom.

Budete potrebovať:

  • 1 šálku jahôd
  • 1 šálku čučoriedok
  • 1 broskyňu
  • 1 šálku hrozna
  • 2 lyžice medu
  • šťavu z 1 citróna

Postup:
Ovocie nakrájajte na kúsky a vložte do misy. V samostatnej miske zmiešajte med s citrónovou šťavou a prelejte tým ovocie. Jemne premiešajte a podávajte.

Broskyňová granita s mätou

Keď teploty stúpnu tak vysoko, že aj vaša mačka odmieta vyjsť na slnko, je čas na granitu. Sladké broskyne, kvapka citróna a osviežujúca mäta sa menia na ľadovú pochúťku, ktorá vyzerá ako z luxusnej kaviarne, no pripravíte ju doma úplne jednoducho.

Budete potrebovať:

  • 4 zrelé broskyne
  • 3 lyžice cukru
  • šťavu z 1 citróna
  • lístky mäty

Postup:
Broskyne ošúpte a rozmixujte s cukrom a citrónovou šťavou. Zmes nalejte do plytkej nádoby a vložte do mrazničky. Každú hodinu premiešajte vidličkou, aby vznikla ľadová drť. Podávajte v pohároch, ozdobené lístkami mäty.

Letné ovocie má jednu čarovnú vlastnosť – keď mu doprajete trochu starostlivosti, odmení sa vám neopakovateľnou chuťou, vôňou a energiou. To všetko je v zime v regáloch so sušeným ovocím márne hľadať. Nabudúce, keď sa vám kuchynská misa zaplní po okraj, nezúfajte. Vezmite nôž, mätu a citrón a urobte z leta jeden sladký a osviežujúci večierok.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať