Domáci žihľavový sirup. Lahodný, zdravý a vhodný pre celú rodinu

žihľavový sirup
žihľavový sirup Foto: www.shutterstock.com

Žihľava dvojdomá patrí medzi najúčinnejšie liečivé rastliny, aké poznáme. Napriek tomu, že mnohí ju ešte stále vnímajú iba ako nepríjemnú burinu, jej využitie je skutočne široké a pôsobivé. Dnes vám predstavíme, ako si z nej jednoducho pripravíte chutný a zároveň mimoriadne zdravý domáci sirup. Existujú dva základné spôsoby prípravy – varený a sirup za studena, pričom oba majú svoje výhody. Na výrobu sirupu sú ideálne mladé žihľavy, ktoré zbierame najmä počas jari, keď sú najšťavnatejšie a najbohatšie na prospešné látky.

Žihľava ako všestranný prírodný liek

O liečivých účinkoch žihľavy niet pochýb. Je považovaná za výnimočný prírodný prostriedok, ktorý účinne detoxikuje organizmus a odstraňuje z tela škodlivé látky. Pomáha odbúravať usadeniny kyseliny močovej, vďaka čomu je vhodná pre ľudí trpiacich reumou a dnou. Podporuje funkciu pečene, žlčníka aj celého tráviaceho systému. Taktiež zlepšuje krvotvorbu a vďaka vysokému obsahu železa je vhodná pre osoby trpiace anémiou.

Žihľava má blahodarné účinky aj na dýchací systém – zmierňuje príznaky astmy a uľahčuje dýchanie pri rôznych respiračných ochoreniach. V neposlednom rade sa využíva aj pri kožných problémoch, ako sú ekzémy alebo akné, a pri starostlivosti o vlasy, ktoré spevňuje, obmedzuje ich vypadávanie a podporuje rast.

Sirup zo žihľavy je nielen chutný, ale aj výborným spôsobom, ako tieto pozitívne účinky využiť po celý rok. Užívame ho samostatne po lyžičkách, ako sladidlo do čaju alebo do osviežujúcich domácich limonád.

Varený žihľavový sirup – recept krok za krokom

Potrebné suroviny:

  • približne 80 mladých žihľavových výhonkov (každý dlhý cca 20 cm)
  • 3,5 litra čistej vody
  • 100 g kyseliny citrónovej
  • 4 bio citróny (dôkladne umyté, s neošetrenou kôrou)
  • 3,5 kg kryštálového cukru

Postup prípravy:

  1. Nazbierané žihľavy najskôr dôkladne prepláchneme v studenej vode, zbavíme prípadných nečistôt a nasekáme ich na menšie kúsky.
  2. Pripravené žihľavy vložíme do veľkého hrnca a zalejeme 3,5 litrami studenej vody.
  3. Pridáme 100 g kyseliny citrónovej a dôkladne premiešame.
  4. Bio citróny nakrájame na tenké plátky, aj s kôrou, a pridáme ich k žihľavám.
  5. Zmes privedieme k varu a za občasného miešania povaríme asi 5 minút.
  6. Potom necháme zmes pomaly vychladnúť a odložíme na chladnejšie miesto, kde ju necháme odstáť aspoň 24 hodín.
  7. Po uplynutí času zmes precedíme cez husté sitko alebo čisté plátno.
  8. Do čistého výluhu pridáme cukor. Tentoraz už zmes nevaríme, len jemne zahrejeme, aby sa cukor úplne rozpustil.
  9. Hotový ešte teplý sirup plníme do vopred dôkladne sterilizovaných fliaš, ktoré uzavrieme až po úplnom vychladnutí.

Takto pripravený sirup vám vydrží pokojne celý rok, ak ho skladujete na chladnom a tmavom mieste.

Žihľavový sirup pripravovaný za studena – jednoduchý recept bez varenia

Ak dávate prednosť ešte šetrnejšiemu postupu bez tepelnej úpravy, môžete využiť recept na sirup pripravovaný za studena.

Potrebujete rovnaké suroviny ako pri varenom sirupe, avšak s drobnou úpravou:

  • 200 g kyseliny citrónovej (miesto pôvodných 100 g)
  • ostatné ingrediencie ostávajú rovnaké

Postup prípravy:

  1. Žihľavy opäť dôkladne opláchneme, nasekáme a vložíme do nádoby.
  2. Zalejeme ich vopred prevarenou, ale už studenou vodou.
  3. Pridáme kyselinu citrónovú a citróny nakrájané na plátky.
  4. Celú zmes premiešame a necháme lúhovať najmenej 24 hodín.
  5. Po odstátí zmes dôkladne precedíme a plátky citrónov ešte ručne vytlačíme.
  6. Pridáme cukor a následne máme dve možnosti:
  7. Teplá metóda: krátko zohrejeme sirup na miernom ohni, aby sa cukor ľahšie rozpustil (nesmie sa však variť!).
  8. Metóda za studena: sirup necháme odstáť pri izbovej teplote, pričom každú polhodinu premiešame, kým sa cukor úplne nerozpustí (trvá to zvyčajne niekoľko hodín, no výsledok stojí za to).

Sirup pripravený bez varenia si zachováva maximálne množstvo cenných látok.

Ktorý spôsob prípravy zvoliť?

Obe metódy prípravy sirupu zo žihľavy majú svoje výhody. Varený sirup vydrží o niečo dlhšie a môžete si byť istí dokonalou sterilizáciou. Naopak, studený sirup uchováva viac vitamínov a enzýmov, pretože nie je vystavený vysokým teplotám. Vyskúšajte obidve varianty a zistíte, ktorá viac vyhovuje vašej rodine.

Nezabúdajte, že príroda nám často poskytuje to najlepšie, čo pre svoje zdravie potrebujeme. Doprajte si preto tento úžasný domáci sirup zo žihľavy pravidelne a uvidíte, ako prospeje vášmu telu aj mysli.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať