Čo sa stane, ak budete jesť paradajky každý deň?

rajčiny
rajčiny Foto: František Stacho

Možno si to ani neuvedomujete, no paradajky máte na tanieri častejšie, než by ste čakali – v šaláte, na pizzi, v omáčke či len tak nakrájané k chlebu. Sú dostupné po celý rok, stoja pár centov a pôsobia celkom obyčajne. Napriek tomu ide o potravinu, ktorá si zaslúži viac pozornosti. Vedci už roky skúmajú, čo dokáže pravidelná konzumácia paradajok s ľudským zdravím – a výsledky sú prekvapivo pozitívne.

Malý plod, veľký účinok

V jednej paradajke sa nachádza poriadna dávka prospešných látok: vitamín C pre imunitu, draslík pre srdce a svaly, vitamín K1 potrebný pre kosti, kyselina listová podporujúca krvotvorbu a vláknina pre trávenie.

Najväčší poklad paradajok sa však volá lykopén – rastlinný antioxidant, ktorý im dáva červenú farbu. Odborníci mu pripisujú schopnosť chrániť bunky pred poškodením, podporovať zdravie srdca a pozitívne pôsobiť na pokožku. Podľa výskumov je lykopén dokonca silnejší antioxidant než známy betakarotén či vitamín E.

Čo hovoria vedecké štúdie?

Vedecké dôkazy o účinkoch paradajok a lykopénu sú čoraz presvedčivejšie:

  • Zníženie cholesterolu a krvného tlaku. Meta-analýza z roku 2011 ukázala, že vyšší príjem lykopénu (aspoň 25 mg denne) dokáže znížiť hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a systolický tlak o približne 5 mmHg. Aj ďalšie práce potvrdili, že paradajky môžu prispievať k stabilnejšiemu krvnému tlaku a lepšej cievnej elasticite.
  • Podpora srdca a nižšie riziko mozgovej príhody. Výskum Harvardovej univerzity sledoval mužov viac ako 12 rokov a zistil, že tí s najvyššími hladinami lykopénu v krvi mali o 55 % nižšie riziko mozgovej príhody.
  • Prevencia hypertenzie. Veľká španielska štúdia potvrdila, že ľudia, ktorí jedli viac než 110 gramov paradajok denne, mali o 36 % nižšie riziko vzniku vysokého krvného tlaku než tí, ktorí ich konzumovali minimálne.
  • Protizápalové účinky. Viaceré práce (in vitro aj klinické) naznačujú, že lykopén môže znižovať zápalové procesy v tele a prispievať k prevencii civilizačných ochorení, ako je cukrovka či obezita.

Paradajky ako každodenný spojenec

Každodenná porcia paradajok nie je zázračný liek, no funguje ako malá investícia do zdravia, ktorá sa postupne sčítava. Vďaka vysokému obsahu vody (až 95 %) zároveň pomáhajú s hydratáciou, čo je dôležité najmä u starších ľudí, ktorí častejšie zabúdajú piť.

Pravidelná konzumácia sa spája s:

  • znížením LDL cholesterolu
  • stabilizáciou krvného tlaku
  • podporou zdravia prostaty u mužov
  • zmiernením oxidačného stresu a zápalov
  • lepšou hydratáciou a podporou trávenia

Aj paradajky majú svoje „ale“

Nie každý ich znáša bez problémov. Paradajky obsahujú viac kyselín a lektínov, ktoré môžu podráždiť trávenie u citlivejších ľudí – najmä u tých, ktorí trpia refluxom alebo pálením záhy. Ak patríte medzi nich, skúste paradajky skôr v tepelne upravenej forme – napríklad pečené alebo vo forme polievky.

Varené alebo surové?

Mnoho ľudí si myslí, že surová zelenina je vždy najzdravšia. Pri paradajkách to však celkom neplatí. Výskumy ukazujú, že tepelne spracované paradajky obsahujú až o 30 % viac dostupného lykopénu než čerstvé. To znamená, že paradajková polievka, pretlak alebo omáčka na cestoviny môžu byť dokonca výživnejšie ako šalát z čerstvých plodov.

Ako ich zaradiť do jedálnička

Paradajky sú univerzálne a hodia sa do nespočetného množstva jedál. Môžete ich jesť surové, pečené, sušené aj vo forme štiav a polievok. Tu je niekoľko jednoduchých nápadov:

  • Polievka z paradajok s bazalkou a olivovým olejom.
  • Celozrnný toast s pečenými paradajkami, hummusom a mladým špenátom.
  • Omeleta s paradajkami, cesnakom a syrom feta.
  • Cestoviny s domácou omáčkou z pečených paradajok.
  • Caprese šalát s mozzarellou a balzamikom.

Čím kvalitnejšie a zrelšie plody použijete, tým výraznejšia bude ich chuť – a budete potrebovať menej soli či korenín.

Záver: jeden plod denne pre pevnejšie zdravie

Paradajky nie sú módnym výstrelkom, ale osvedčenou súčasťou stravy po celom svete. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov, vitamínov a vody sa z nich môže stať váš každodenný spojenec pri udržiavaní zdravia.

Samozrejme, samy osebe nedokážu zázraky – ale ako ukazujú štúdie, pravidelná konzumácia paradajok je spojená s nižším rizikom vysokého krvného tlaku, srdcovo-cievnych ochorení a mozgovej príhody. A to je dôvod, prečo sa oplatí zaradiť ich do jedálnička každý deň.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať