Cibuľové a cesnakové šupky nepatria do koša! Využite ich ako hnojivo alebo korenie

cibuľové a cesnakové šupky
cibuľové a cesnakové šupky Foto: www.shutterstock.com

Cibuľové a cesnakové šupky majú široké využitie, o ktorom mnohí ani netušia. Môžete z nich pripraviť domáce hnojivo, posilniť imunitu alebo ich využiť ako prírodné korenie. Prinášame vám niekoľko tipov, ako tieto bežne vyhadzované suroviny čo najlepšie zúžitkovať.

Mnohé veci, ktoré považujeme za odpad, majú v skutočnosti veľký potenciál. Naše staré mamy to vedeli veľmi dobre – nič sa neplytvalo, všetko sa zužitkovalo do poslednej omrvinky. Dnes sa môžeme inšpirovať ich praktickým prístupom a šupky z cibule a cesnaku využiť na rôzne spôsoby.

Tieto šupky sú bohaté na látky prospešné pre zdravie, ako sú antioxidanty a flavonoidy. Okrem toho majú antibakteriálne vlastnosti a dokážu bojovať proti zápalom, čo oceníte nielen pre svoje zdravie, ale aj pri starostlivosti o domácnosť či záhradu.

Domáce hnojivo bez nákladov

Z cibuľových šupiek si môžete jednoducho pripraviť výživné hnojivo, ktoré podporí rast a zdravie vašich rastlín. Cesnakové šupky majú navyše schopnosť odpudzovať škodcov. Postup je jednoduchý – tri hrste šupiek zalejte litrom vody, nechajte lúhovať tri dni v uzatvorenej nádobe a následne používajte ako zálievku raz týždenne. Môžete ho tiež aplikovať na rastliny cez rozprašovač.

Obohatenie kompostu

Ak kompostujete, cibuľové a cesnakové šupky sú skvelým prídavkom do kompostu. Zvyšujú jeho kvalitu a obohacujú ho o živiny, ktoré podporia úrodnosť pôdy. Môžete ich tiež nasypať priamo okolo rastlín ako ochrannú vrstvu proti vysychaniu pôdy.

Posilnenie imunity čajom

Zo sušených šupiek si jednoducho pripravíte čaj, ktorý vám pomôže v boji proti nachladnutiu a podporí imunitu. Stačí ich zaliať vriacou vodou a nechať lúhovať asi 15 minút. Pre lepšiu chuť pridajte citrón, med alebo zázvor. Tento čaj môžete využiť aj na vonkajšie použitie – obklad z neho pomáha hojiť drobné rany.

Lepší vývar vďaka šupkám

Ak pripravujete domáci vývar, nezabudnite do hrnca pridať aj cibuľové či cesnakové šupky. Vývar získa bohatšiu chuť a krajšiu farbu. Pred podávaním vývar sceďte, aby ste šupky odstránili.

Chutné korenie z pečených šupiek

Pečením cibuľových a cesnakových šupiek získate aromatické korenie, ktoré oživí chuť mäsa, zemiakov, zeleniny či polievok. Rozložte šupky na plech a pečte ich pri teplote 200 ºC približne 15 minút. Po vychladnutí ich rozdrvte na jemný prášok a uskladnite v uzatvárateľnej nádobe na suchom a tmavom mieste.

Tento text bol výrazne preformulovaný, aby pôsobil jedinečne, no zároveň obsahuje všetky dôležité informácie z pôvodného článku.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať