Cesnačka lekárska. Zabudnutá bylinka z našich lesov, ktorá čistí telo a posilňuje zdravie

cesnačka lekárska
cesnačka lekárska Foto: depositphotos.com

Na okrajoch lesov či pri poľných cestách rastie rastlina, ktorú si mnohí ani nevšimnú – cesnačka lekárska (Alliaria petiolata). Na prvý pohľad pôsobí nenápadne, no v sebe ukrýva silu, ktorú naši predkovia veľmi dobre poznali. Jej svieže listy obsahujú množstvo vitamínov, minerálov a látok s priaznivými účinkami na organizmus. Pomáhajú telu zbavovať sa škodlivín, podporujú obranyschopnosť a prinášajú pocit vnútornej sviežosti.

Ako cesnačku spoznáte

Táto bylinka patrí medzi prvé jarné rastliny, ktoré sa objavujú už v apríli. Listy majú jemnú cesnakovo-horčičnú arómu, čo z nich robí vynikajúcu prísadu do kuchyne. Nájdete ju najčastejšie na vlhkých a tienistých miestach – pri potokoch, v lesných priekopách či pod kríkmi. Zberateľov poteší aj fakt, že okrem listov sú využiteľné aj semená a koreň. Koreň svojou ostrosťou pripomína chren a dá sa použiť ako prírodné dochucovadlo.

Najlepší čas na zber je jar, no čerstvé lístky možno zbierať až do jesene. Najchutnejšie a najcennejšie sú mladé výhonky a vrchné časti rastliny.

Cesnačka verzus medvedí cesnak

Mnohí si ju mýlia s medvedím cesnakom, pretože vôňou a chuťou mu je dosť podobná. V skutočnosti však tieto dve rastliny nie sú príbuzné. Cesnačka má jemnejšiu chuť a rastie aj tam, kde by ste medvedí cesnak nenašli. Rovnako ako on je cenená pre svoje detoxikačné účinky a schopnosť prečistiť organizmus.

Bylinka do kuchyne

Najlepšie chutí čerstvá, jemne nasekaná – môžete ju pridať do polievok, omáčok, placiek, nátierok, plniek či dokonca k mäsu. Tradičným spôsobom využitia je pesto z cesnačky. Stačí ju skombinovať s listami medvedieho cesnaku, divokou pažítkou, olivovým olejom, trochou citrónovej šťavy, strúčikom cesnaku a vlašskými orechmi. Výsledkom je voňavá a zdravá nátierka, ktorá chutí výborne napríklad na domácom kváskovom chlebe.

Malá rastlina s veľkým účinkom

Cesnačka je bohatá na vitamín C a provitamín A, vďaka čomu prirodzene podporuje imunitu a obranyschopnosť tela. Jej jemne pikantnú chuť spôsobujú horčičné glykosidy, ktoré prospievajú črevnej mikroflóre a môžu potláčať premnoženie kvasiniek či nežiaducich baktérií.

Obsiahnuté horčičné oleje navyše podporujú čistenie organizmu cez močové cesty a pomáhajú vylučovať škodliviny. Najúčinnejšia je čerstvá vňať, ktorú môžete pridať do šalátov alebo použiť len tak na chlieb s maslom.

Prírodná podpora dýchacích ciest a srdca

Cesnačka obsahuje glukozinoláty a sírne zlúčeniny, ktoré majú antibakteriálne aj antivírusové účinky. Vďaka tomu môže uľaviť pri nachladnutí, kašli či zápaloch horných dýchacích ciest. Má tiež expektoračné účinky – pomáha uvoľňovať hlien a uľahčuje vykašliavanie.

Výskumy ukazujú, že pravidelná konzumácia tejto rastliny môže prispievať aj k znižovaniu hladiny zlého LDL cholesterolu. To znamená, že podporuje zdravie ciev, pomáha predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam a spomaľuje tvorbu aterosklerotických plátov. Jej antioxidanty navyše chránia bunky pred oxidačným stresom a zápalom.

Zaujímavým účinkom je aj podpora krvného obehu, čo môže pomôcť pri únave, zlej cirkulácii alebo spomalenom hojení tkanív.

Vnútorné aj vonkajšie využitie

Česnačka má aj mierne diuretické účinky – podporuje činnosť obličiek a uľahčuje vyplavovanie nadbytočnej vody z tela. Tým prospieva močovým cestám a pomáha pri zápaloch.

Použiť sa dá aj zvonka – či už vo forme obkladov alebo záparov. Takto môže urýchliť hojenie hnisavých rán, pomôcť pri omrzlinách, kožných zápaloch alebo drobných poraneniach. Jej antiseptické pôsobenie zmierňuje zápal a zabraňuje ďalšiemu šíreniu infekcie.

Nie je vhodná pre každého

Aj keď sa cesnačka považuje za bezpečnú bylinku, existujú určité obmedzenia. Tehotné ženy a malé deti by ju mali používať s opatrnosťou. Ak trpíte chronickými ochoreniami alebo užívate lieky, je vhodné poradiť sa pred pravidelným užívaním s lekárom či bylinkárom.

Cesnačka lekárska je krásnym príkladom toho, že aj obyčajná rastlina z okraja lesa môže mať obrovský význam pre naše zdravie. Stačí si ju všimnúť, nazbierať a zaradiť do jedálnička – odmenou bude nielen zaujímavá chuť, ale aj množstvo zdravotných prínosov.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať