Bulhari sedia počas Štedrej večere na slame

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vianoce

BRATISLAVA 21. decembra (WEBNOVINY) – Štedrovečerný stôl v Bulharsku musí pozostávať najmenej z 12 druhov jedál, ktoré predstavujú 12 mesiacov v roku. Žiadne z nich však nesmie obsahovať mäso. Skladajú sa hlavne z fazule, rozličných druhov orechov, sušených sliviek, zákuskov a tradičného koláča zvaného banitza.

Práve Vianoce sú časom, keď sa všetci členovia rodiny opäť schádzajú. Počas večere každý sedí na slame a od štedrovečerného stola musia odísť všetci naraz. Bulhari počas Vianoc tiež zvyknú zapaľovať oheň, zhromažďujú sa okolo neho, niečo si prajú a jedia pritom krvavnice.

V minulosti zvykli chlapci a slobodné dievčatá navštevovať domy v susedstve, spievať koledy, priať obyvateľom domov dobré zdravie, za čo dostávali peniaze alebo jedlo. Nosili so sebou aj dlhé palice zvané rkoledaris, na ktorých boli napichnuté okrúhle chlebové bochníky kravai s dierami. Hlavným chodom kedysi býval veľký okrúhly bochník chleba, do ktorého boli vyryté vyobrazenia domov či dobytku, ktoré mali symbolizovať bohatstvo.

Informáciu zverejnila webová stránka www.worldofchristmas.net.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať