BRATISLAVA 21. decembra (WEBNOVINY) – Štedrovečerný stôl v Bulharsku musí pozostávať najmenej z 12 druhov jedál, ktoré predstavujú 12 mesiacov v roku. Žiadne z nich však nesmie obsahovať mäso. Skladajú sa hlavne z fazule, rozličných druhov orechov, sušených sliviek, zákuskov a tradičného koláča zvaného banitza.
Práve Vianoce sú časom, keď sa všetci členovia rodiny opäť schádzajú. Počas večere každý sedí na slame a od štedrovečerného stola musia odísť všetci naraz. Bulhari počas Vianoc tiež zvyknú zapaľovať oheň, zhromažďujú sa okolo neho, niečo si prajú a jedia pritom krvavnice.
V minulosti zvykli chlapci a slobodné dievčatá navštevovať domy v susedstve, spievať koledy, priať obyvateľom domov dobré zdravie, za čo dostávali peniaze alebo jedlo. Nosili so sebou aj dlhé palice zvané rkoledaris, na ktorých boli napichnuté okrúhle chlebové bochníky kravai s dierami. Hlavným chodom kedysi býval veľký okrúhly bochník chleba, do ktorého boli vyryté vyobrazenia domov či dobytku, ktoré mali symbolizovať bohatstvo.
Informáciu zverejnila webová stránka www.worldofchristmas.net.