Ako prežije Štedrý deň arcibiskup Zvolenský?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zvolenský
Predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský. Foto: SITA

BRATISLAVA 24. decembra (WEBNOVINY) – Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský pochádza z Trnavy, ale už sa považuje za adoptovaného Bratislavčana. Ako povedal v rozhovore pre portál Webnoviny.sk, Bratislava a Bratislavská arcidiecéza mu je teraz zverená, takže aj Vianoce bude tráviť v Bratislave.Keďže moji rodičia sú pochovaní v Trnave, tak pôjdem do Trnavy, lebo v tradícii našej rodiny je ísť zaspomínať si, pomodliť sa aj na mieste, kde sú pochovaní rodičia,“ povedal s tým, že na hroby pôjde aj so sestrou. Štedrú večeru však bude sláviť už v Bratislave.

Príprava Štedrej večere je aj v arcibiskupskom paláci doménou žien. „Pre mňa je Štedrý deň skôr poznačený prípravou na príhovor, ktorý mám vždy pri svätej omši o polnoci, a potom následne na slávnosť narodenia Pána Ježiša, teda 25.12., kedy je slávnostná svätá omša. Takže hodiny Štedrého dňa sú pre mňa príležitosťou na prípravu týchto príhovorov,“ povedal.

Pri večeri zachovávajú aj tradičné zvyky. „Pre nás je zachovávanie zvykov vedomie spojenia s našimi rodičmi a s kresťanskou tradíciou na Slovensku,“ povedal s tým, že zvyky, ktoré zachováva, prevzal od rodičov. „Na arcibiskupskom úrade spájame viaceré tradície, keďže slávime Štedrú večeru v spoločenstve rehoľných sestier a viacerých kňazov. Pochádzame z rozličných častí Slovenska,“ povedal.

Štedrú večeru začínajú takým tradičným vinšom. „Potom zoberiem na seba službu duchovného otca spoločenstva, poviem vinš vlastnými slovami. Potom sa modlíme modlitbu Anjel Pána. Je to modlitba, ktorá pripomína to, čo vo viere berieme, že Boh sa stal človekom. Je to akoby základný princíp toho tajomstva,“ povedal arcibiskup. Nasleduje čítanie z evanjelia, ktoré hovorí o Ježišovom narodení. „K Štedrej večeri patrí jedenie oblátok, delenie sa časťami ovocia, akoby sa tak vytvorí to spoločenstvo,“ uviedol. Na večeru podľa neho mávajú tradičné jedlá, ktoré patria k slovenskej Štedrej večeri.

Zvolenský prednáša pred večerou vinš, ktorý ho naučila mama. „Pravdepodobne bude mať svoj pôvod niekde v oblasti, odkiaľ pochádza moja mamička, to je priestor medzi Hlohovcom a Topoľčanmi. Je to postavené na tradícii trojitého klopania na dvere. Na tretí raz sa dvere môžu otvoriť a vstupuje niekto ako keby cudzí, hoci je to člen rodiny a povie: Vinšujem vám tieto slávne sviatky Krista Pána narodenia, aby vám Pán dal dobré zdravie a po smrti dar obsiahnutia večného kráľovstva,“ povedal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Stanislav Zvolenský