Aj obľúbené hranolčeky majú v kalendári svoj deň. Medzinárodný deň hranolčekov alias hranoliek (Fête de la frity) pripadá v kalendári práve na dnešný deň – 13. júl a pripomíname si ho na celom svete od roku 1977. Podľa svetových prieskumov sú zemiakové hranolčeky plošne najobľúbenejšou prílohou. Ich presný pôvod sa určiť asi nedá. Sporia sa oň medzi sebou Belgičania a Francúzi. Podávajú sa ako príloha k rôznym druhom jedál. Jedia sa aj samostatne – jemne posolené, s rôznymi omáčkami i bez. K celosvetovo známym ikonám patria hranolčeky z McDonald’s.
Reštaurácie McDonald’s sú po celom svete známe vďaka svojim chutným, zlatistým, chrumkavým hranolkám bez kazov. Farmári a dodávatelia, ktorí zemiaky pestujú a spracúvajú, musia dodržiavať tie najšetrnejšie a najefektívnejšie spôsoby výroby hranolčekov pre McDonald´s na celom svete. A verte, všade sa vyrábajú iba zo 100 % zemiakov!
- V Slovenskej republike sa v McDonald’s ročne predá na 2 500 000 kilogramov hranolčekov.
- Chceli ste niekedy rozlúsknuť záhadu, prečo sú tie z Mekáča také dlhé? Dlhé sú, pretože sú pozdĺžne krájané po celej dĺžke z odrôd zemiakov, ktoré sú naozaj veľké.
V bežných obchodoch také nikdy nenájdete. Priemerný zemiak na hranolčeky z Mekáča váži asi 400 gramov. McDonald’s používa osem vybraných odrôd zemiakov. Najznámejšia z nich je Russet Burbank, ktorá je považovaná globálne za zlatý štandard. Na Slovensku a v Čechách využíva McDonald’s na výrobu hranoliek odrody Russet Burbank a Innovator. - Zemiaky z malých fariem pre spoločnosť McDonald’s spracováva holandská rodinná firma Farm Frites. Tie, ktoré prichádzajú na Slovensko, spracovávajú naši severskí susedia v Poľsku v závode Farm Frites Poland.
- Vedeli ste o tom, že zemiaky pre Mekáčovské hranolčeky šetrne vždy „šúpe“ vodná para? Pri bežnom čistení totižto zemiak stratí 20 % objemu, takto len 8 %. S kvalitou pomáhajú technológie. Každý jeden nakrájaný zemiakový hranolček je kontrolovaný pomocou kamier. Ak má na sebe nejakú vadu, „vzduchovou puškou“ je doslova odstrelený na vedľajší pás. Softvér určí miesto poškodenia a špeciálne nože automaticky miesta odrežú. Tajomstvom bielych hranolčekov z Mekáča jej ich blanšírovanie, ešte pred tým, ako sú vo fabrike predsmážané v repkovom a slnečnicovom oleji, ktoré sú vhodné aj pre vegánov.
- Počuli ste inak už o pracovnej pozícii „testovač hranoliek“ – o človeku, ktorého úlohou je ochutnávať hranolčeky? Existuje v poľskej fabrike Fabrika Farm Fritez Poland, ktorá spolupracuje s desiatkami farmárov, od ktorých zemiaky fabrika vykupuje. V rámci filozofie udržateľnosti a minimalizácie emisií ich vozia maximálne zo vzdialenosti 100 kilometrov.
- Hranolčeky McDonald’s sa servírujú v troch rôznych baleniach, a to veľké (130 gramov), stredné (92 gramov) a malé (65 gramov). Ak ich má niekto rád nesolené, obsluha mu na požiadanie pripraví špeciálnu várku bez soli.
- Hranolčeky sa smažia vo fritéze, v zmesi slnečnicového a repkového oleja presne 3 minúty na 168 °C. Po vypražení sú uchovávané 7 minút, aby zákazník vždy dostal prvotriednu kvalitu, jedinečnú a nezameniteľnú chuť. Možno ich jesť samotné alebo s niektorou z omáčok. Medzi najobľúbenejšie patria v Česku a na Slovensku sladkokyslá omáčka, kečup a majonéza.
Informačný servis