BRATISLAVA 23. apríla (WBN/PR) – Je to už mnoho rokov od doby kedy Samuel Zoch, evanjelický kňaz a verejný činiteľ, nazbieral dostatok finančných prostriedkov aby umožnil výstavbu Zochovej chaty. Vďaka jeho spolupráci so spolkom československých turistov sa podarilo projekt dokončiť a dňa 30. apríla 1933 sa dvere Zochovej chaty prvýkrát otvorili a začali poskytovať svoje služby slovenským turistom a návštevníkom. Tohto roku sa osemdesiate výročie jej založenia spojí 1. mája 2013 s tradičnou oslavou opekania vola.
A ako sme prišli k tradícii opekania vola?
Dávna legenda praví, že práve počas pôsobenia obávaného Karpatského vlka na Zochovej chate vznikla aj tradícia opekania vola. Karpatský vlk bol vtedajším riaditeľom, ktorý si prezývku vyslúžil vďaka neprehliadnuteľnej mohutnej postave a prísnej a tvrdej ruke, ktorou chatu viedol. Je však pravdou, že za jeho čias sa chýry o kvalitných službách Zochovej chaty doniesli ďaleko za hranice Slovenska.
Ale späť ku vzniku tradície. Za čias karpatského vlka, kuchári zo Slovinska naučili kolegov na Zochovej chate opekať vola. Pečenie vola alebo býka vždy v minulosti rámcovalo veľké udalosti a slávu, hlavne korunovácie panovníkov.Prvý kúsok z upečeného vola odkrojili vždy novému panovníkovi a zvyšok rozdali oslavujúcim mešťanom. Tohto roku medzi veľké udalosti na Hoteli Zochova chata patrí oslava osemdesiateho výročia jeho založenia. Skôr ako sa začne opekať vôl, musí byť päť dní v marináde, ktorá vylepší chuť mäkkého a jemného mäsa.
Každého, kto ešte nezažil podobnú gastronomickú šou a chce si ju vychutnať, bude zaujímať, ktoré mäso z pečeného vola je najlepšie. To prvé orezané zvrchu, alebo až posledné od kosti? A ako ho budú podávať? Odpovede sa dozviete priamo na mieste. Spoločenský program je pripravený tak, aby uspokojil deti a dospelých.
Tešíme sa na Vašu účasť!