Probiotiká sú často nazývané „prospešnými alebo dobrými baktériami“, pretože sú známe priaznivými účinkami na zdravie najmä čriev.

Nie je citrus ako citrus: Viete, čo všetko dokáže?
Probiotiká podporujú zdravé črevá. Existuje mnoho probiotických doplnkov na trhu, ale ak sa chcete držať prírodných potravín, tu sú niektoré.
Jogurt

Väčšina jogurtov obsahuje probiotiká. V prípade, že etiketa hovorí, že ide o „živé a aktívne kultúry“, jedná sa určite o výrobok s probiotikami.
Kefír

Kefír – skvasený nápoj vyrobený pridaním baktérií nachádzajúcich sa v kravskom alebo kozom mlieku. Okrem toho, že obsahuje probiotiká, má veľa užitočných vlastností pre zdravie v prípade problémov s trávením a chráni tiež pred infekciou.
Kyslá kapusta

Kyslá kapusta okrem obsahu probiotík, skrýva v sebe tiež vlákninu, vitamín C, vitamín B a vitamín K a je bohatá aj na železo, mangán a antioxidanty, ktoré sú dôležité pre zdravie očí.Je vhodnejšie jesť nepasterizovanú kyslú kapustu, pretože pasterizácia predstavuje proces, ktorý zabíja dobré baktérie.
Kimčchi

Toto kórejské národne jedlo pozostávajúce z kvasenej zeleniny (ako napríklad, kapusta, reďkovka, chilli papričky a pod.) obsahuje baktérie produkujúce kyselinu mliečnu známe ako Lactobacillus. Spolu s ďalšou baktériou mliečneho kvasenia pomáhajú tráveniu. Kimčchi je tiež bohaté na vitamíny a minerály, vrátane vitamínu K, vitamínu B2 a železa.
Miso

Fermentovaný výrobok zo sóje je dobrým zdrojom bielkovín a vlákniny, bohatý na rôzne vitamíny, minerály a fytonutrienty. Miso obsahuje vitamín K, mangán a meď.
Nakladaná zelenina

Nakladaná zelenina – uhorky sa nachádzajú v soľnom roztoku a vode. Počas fermentácie sa uvoľňujú baktérie mliečneho kvasenia, ktoré vytvárajú kyslé prostredie. Nakladané uhorky sú preto vynikajúcim zdrojom zdravých probiotických baktérií, ktoré zlepšujú zdravie tráviaceho systému.
Natto

Rovnako ako tempe a miso, natto – je produkt vyrobený z fermentovaných sójových bôbov. Obsahuje prospešné baktérie, ktoré zlepšujú kardiovaskulárny systém, je bohatý na proteíny a vitamín K2. Niektoré štúdie ukazujú úspešnú prevenciu osteoporózy u žien.
Tempe

Ako sme spomínali, tempe je vyrobené z fermentovaných sójových bôbov a má orechovú príchuť. Sójové bôby obsahujú vysoké množstvo kyseliny fytovej, ktorá znižuje vstrebávanie minerálov. Práve vďaka fermentácii dochádza k jej zníženiu, vďaka čomu môže organizmus využiť všetky minerály nachádzajúce sa v tejto potravine.
www.fithacher.ru