8 obľúbených kombinácií potravín, ktoré by sme v skutočnosti spolu jesť nemali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jedlo.jpg
www.thinkstock.com

Žijeme v dobe, keď sú naše výbery potravín obmedzené predovšetkým našimi predstavami. Samozrejme, najlepšie jedlá sú kombinácie rôznych chutí a textúr, často tých, o ktorých si myslíme, že by mohli ísť dokopy. V skutočnosti mnohé z našich obľúbených kombinácií skutočne spôsobujú zmätok v našich tráviacich systémoch. Podľa Ajurvédskeho inštitútu, nevyvážené jedlá, ktoré kombinujú nesprávne zložky, stoja za tvorbou toxínov v našom tele, ktoré spôsobujú plynatosť, zlé trávenie a dokonca aj choroby.

1. Paradajky a uhorky

Trávenie paradajok a uhoriek funguje proti sebe v žalúdkoch. Paradajky sú výborným zdrojom vitamínu C. Avšak uhorka obsahuje enzým, ktorý zasahuje do absorpcie vitamínu C, čo trochu rozhodí váš tráviaci trakt a zruší niektoré výhody.

Letny zahradny salat

2. Čaj a mlieko

BBC vysvetľuje, že čaj môže byť dobrý pre váš krvný tlak a celkové kardiovaskulárne zdravie. Avšak proteíny v mlieku nazývané kazeíny blokujú pri trávení účinok vo vašom tele.

Cierny caj.jpg

3. Melón a všetko ostatné

Niektorí ľudia si zvyknú dokonca aj ugrilovať plátky melónu, alebo si ho dať s kúskami feta syru v šaláte. Aj keď to môže byť úžasné, váš žalúdok nebude tak šťastný, ako vaše chuťové poháriky. Ajurvédsky inštitút vysvetľuje, že mliečne výrobky sa oveľa dlhšie trávia ako melón. Keď sa váš žalúdok začne starať o melón, mlieko začne prechádzať do žalúdka.

Melon
Foto: ilustračné, Thinkstock

4. Mäso a vajcia

Milujete dobrú šunku a chutnú omeletu? Kombinácia týchto dvoch zložiek však vytvára vysoko bielkovinové jedlo. Je pravdepodobné, že obsahuje toľko množstva bielkovín (ak nie aj viac) než je stanovené odporúčané denné množstvo. Namiesto toho si dajte klasickú omeletu, aby ste si mohli vychutnať nejaké mäso alebo bielkovinu neskôr v priebehu dňa.

Zdrave jedlo.jpg

5. Jogurt a ovocie

Kombinácia mliečnych výrobkov s inými potravinami je zložitá, pretože naše žalúdky strávia mliečne výrobky iným tempom ako väčšinu ostatných potravín. Kyseliny v ovocí budú predovšetkým narušovať trávenie mlieka. Jogurt môže mať dobrú chuť, ale mali by ste tieto potraviny skutočne konzumovať samostatne.

Jogurt.jpg

6. Banán a mlieko

Banánové smoothie je lahodná a zdravo-znejúca pochúťka. Mnohí odborníci na výživu si však myslia opak. Ajurvédsky inštitút považuje kombináciu banánov a mlieka za jednu z najmenej kompatibilných. Je to preto, že majú opačné vyhrievacie a chladiace zažívacie vlastnosti. Jeden z expertov hovorí, že táto kombinácia narušuje črevnú flóru, blokuje telesné kanály a môže spôsobiť alergie, ako aj produkciu hlienu.

Shake, banan
Foto: saladsuccess.com

7. Chlieb a syr

Grilovaný syrový sendvič je prvou vecou, ​​ktorú sa väčšina z nás naučila variť sama. Môže to byť ľahké a chutné, ale tiež zlé pre váš žalúdok, pretože bielkoviny a škroby sú trávené iným spôsobom. Váš žalúdok sa bude musieť rozhodnúť, ktorý z nich bude tráviť. Expertka z oblasti prírodnej hygieny Dr. Herbert Sheltonová hovorí, že nestrávené škrobové potraviny budú podliehať fermentácii a v extrémnych prípadoch môžu viesť k otravám jedlom.

Chlieb, žena, jesť jedlo
www.thinkstock.com

8. Lasagne

Lasagne sú jedným z najkomfortnejších pokrmov všetkých čias. Všimli ste si už však to, ako ťažko sa cítite po tom, ako ich zjete? Táto kombinácia potravín sa neodporúča z rovnakých dôvodov ako grilovaný syr. Pridaním paradajkovej omáčky je ešte problematickejšia. Vaše telo bude musieť stráviť sacharidy, mliečne výrobky, bielkoviny a kyseliny, ktoré zaberajú veľa energie.

Lasagne
Foto: arabia.msn.com
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať