Japonky sú často označované za jedny z najkrajších a najštíhlejších žien na svete. Mnohé z nich a v tridsiatich vyzerajú na osemnásť, žijú dlhšie ako my na západe a sú zdravšie. Tajomstvo je v ich spôsobe stravovania.
Zbavte sa diét a vlčieho hladu
1. Bohatá a vyvážená strava
Mnohí si možno myslia, že v Japonsku sa konzumuje len suši. Ich jedálny lístok je však oveľa pestrejší – jedia veľa rýb, morských plodov, zeleniny, sóje, ryže a a ovocia a pijú veľa zeleného čaju. Japonská strava je bohatá a vyvážená, neobsahuje takmer žiadne vysokokalorické nezdravé jedlá a čerstvé a sezónne potravinu sú jej hlavnou zložkou. Dôležitú úlohu zohráva aj ročné obdobie – napríklad v zime jedia viac rýb a mäsa a pijú horúce nápoje a polievky. V lete preferujú studené polievky, morské plody a šaláty.

2. Spôsob prípravy jedla
Tradičnými spôsobmi prípravy jedál v Japonsku je dusenie, grilovanie, parenie a vysmážanie v špeciálnej panvici s minimom oleja. Zelenina je nakrájaná na prúžky, vďaka čomu vyzerá lepšie a uvarí sa rýchlejšie. A práve zelenina tvorí základ väčšiny jedál. Japonky sú pri varení opatrné s koreninami, pretože nechcú, aby jedlo zaťažilo ich žalúdok pečeň a obličky.

3. Kultúra stolovania
Konzumácia jedla je v Japonsku rituálom. Japonci jedia pomaly a po malých kúskoch, majú malé príbory a malé taniere. Pre Japoncov je dôležité, aby malo jedlo prirodzený vzhľad aj chuť, a tak ho veľmi nedekorujú. Každé jedlo má osobitný tanier a taniere nie sú nikdy preplnené.

4. Ryža miesto chleba
Ryža je dôležitou súčasťou takmer každého jedla v Japonsku a je varená bez masla a bez soli.

5. Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa
Pre Japoncov sú základným jedlom dňa raňajky. Tie obsahujú viacero chodov – rybu, ryžu, omeletu, miso polievku, sójovú omáčku so zelenými fazuľkami, morské riasy a čaj.

6. Ich dezerty nie sú sladké
Dezerty sa podávajú len pri špeciálnych príležitostiach a vždy len v malých porciách. Japonci však majú trochu iné chute, čo sa týka sladkostí, a tak u nich nenájdeme žiadne maslové plnky a piškótové cestá. Ich dezerty sú nízkotučné, málo sladké a nám zo západu by asi veľmi nechutili.
