BRATISLAVA 29. marca (WEBNOVINY) – Nadbytok spracovaného cukru v strave môže spôsobiť zdravotné problémy a samozrejme významne prispieva k obezite. Ak sa snažíte znížiť cukor a kalórie vo vašej strave, môžete sa obrátiť na iné náhrady cukru. Náhrady cukru môžu byť zdravou voľbou aj pre ľudí s diabetom.
Med
Med má mnoho pozitívnych zdravotných výhod a je zdrojom úplne prirodzeného, nespracovaného sladenia. Má antibakteriálne vlastnosti a je zdrojom antioxidantov odvodených z peľu. Tmavšie medy majú vyššiu antioxidačnú hodnotu. Najlepšie je používať surový alebo nespracovaný med pre vyšší obsah živín a antioxidantov. Použite med miesto rafinovaného cukru v čaji alebo dezertoch.
Stevia
Stevia nemá žiadne kalórie a ani glykemický dopad, takže je vhodný aj pre diabetikov. Stevia je jediné bezpečné sladidlo v súčasnej dobe k dispozícii, vzhľadom na to, že zdravotné riziká sú spojené s umelými sladidlami. Stevia môže byť použitá v najrôznejších dezertoch, rovnako ako aj v káve a v čaji.
Javorový sirup
Javorový sirup obsahuje malé množstvo vápnika a zinku a významné množstvo riboflavínu. Riboflavín je nevyhnutný pre získavanie energie z jedla, ktoré jeme a tiež má antioxidačné funkcie. Môže byť použitý namiesto cukru vo väčšine koláčoch, ale pretože to je kvapalina, budete musieť upraviť množstvo ostatných kvapalín zhruba o štvrtinu.
Melasa
Jedná sa o vedľajší produkt získaný zo spracovania cukrovej trstiny a cukrovej repy. Melasa je tmavo-hnedý, až čierny hustý sirup a je najviac prospešný a dobrým zdrojom železa a vápnika. Môže byť strávený pomalšie, čo môže pomôcť stabilizovať hladinu cukru v krvi. Môžete ho použiť v pečení sladkých dobrôt.