Jedno z ovocí, ktoré práve teraz dozrieva aj na našich záhradkách, disponuje vynikajúcimi vlastnosťami. Napriek tomu ho mnohí podceňujú.
Patríte medzi milovníkov sliviek? Ak nie, je to škoda. Toto ovocie má na naše telo priam zázračné účinky. Prečítajte si zaujímavé dôvody, prečo ho začať konzumovať.
11 prekvapivých účinkov aktívneho uhlia na náš organizmus
Pomoc pri zápche
Jednou z dobrých nutričných výhod sliviek je to, že pomáhajú pri trávení potravy, pretože sú obohatené o diétne vlákniny. Tieto plody obsahujú aj sorbitol a isatín. Spoločne všetky tieto látky regulujú tráviaci systém a pomáhajú proti zápche.
Zdravý zrak
Vitamín A, ktorý sa v slivkách nachádza, je dôležitým pre zdravé oči a dobrý zrak. Udržuje zdravú sliznicu a vláknina známa ako zea xantín blahodarne pôsobí na sietnicu oka a, zároveň, chráni oči pred škodlivým UV žiarením.
Dobrý krvný tlak a zdravé kosti
Vitamín K zase zabraňuje zbytočnému zrážaniu krvi po celom tele, čím udržiava dobrý krvný tlak. Nutričné hodnoty sliviek pomáhajú udržať zdravé kosti a chránia pred ochorením kostí spôsobeným v dôsledku starnutia.
Spomaľujú starnutie
Polyfenolické antioxidačné látky, ako sú luteín, kryptoxantíny a zea xantín znižujú množstvo škodlivých voľných radikálov na telo a tiež oddiaľujú proces starnutia.
Zdravé srdce
Slivky obsahujú minerály ako draslík, fluór a železo, ktoré sú potrebné pre tvorbu červených krviniek. Taktiež priaznivo pôsobia na krvný tlak a srdcovú frekvenciu. To je dôvod, prečo nutričné výhody sliviek pomáhajú chrániť zdravie nášho srdca.
Spomaľujú poškodenie buniek
Ďalší antioxidant známy ako Anthocyanins, ktorý je v slivkách prítomný, zabraňuje poškodeniu telových buniek.
Denný príjem vlákniny
Slivky obsahujú tiež dôležité vitamíny a minerály. Ich konzumáciou získavame celkový denný príjem vlákniny, vitamínov, minerálov a fenolových zlúčenín.