Zamestnať sa v gastre bude jednoduchšie. Povinnosť získavania osvedčení o odbornej spôsobilosti pre pracovníkov sa zmení

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Gastro, čašník
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com
Tento článok pre vás načítala AI.

Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR oznámilo pripravované legislatívne zmeny zamerané na zjednodušenie a zvýšenie atraktivity prijímania zamestnancov v gastro službách. Zmeny reagujú na nedostatok kvalifikovaných pracovníkov a administratívne prekážky, ktoré bránia rýchlemu obsadeniu pracovných miest v tomto sektore.

Medzi hlavné problémy, s ktorými sa podnikatelia v gastronómii stretávajú, patrí povinnosť získavania osvedčení o odbornej spôsobilosti pre všetkých zamestnancov, bez ohľadu na ich pozíciu. Táto požiadavka často neprimerane zaťažuje nielen samotných pracovníkov, ale aj zamestnávateľov.

Ľudia si ľahšie nájdu prácu

V rámci pripravovaných zmien bude táto povinnosť zrušená, ak bude na prevádzke prítomný aspoň jeden kvalifikovaný pracovník s potrebnou praxou a odbornou spôsobilosťou.

„Vypočuli sme problémy, ktoré má gastro sektor, a prišli sme s rýchlym a efektívnym riešením. Naším cieľom je odstrániť administratívne prekážky a uľahčiť podnikateľom prijímanie nových zamestnancov. Vďaka tejto zmene si ľudia ľahšie nájdu prácu, podnikatelia zasa zamestnancov,“ uviedol Dušan Keketi, minister cestovného ruchu a športu.

Prax ukazuje, že požadovať po ľuďoch, ktorí majú záujem vykonávať pomocné práce, aby mali vyštudovaný odbor či získali osvedčenie, na ktoré sa nezriedka čaká aj štvrťroka, je problematické a zbytočne administratívne náročné. Chystané zmeny by mali výrazne prispieť k zlepšeniu situácie a poskytnúť podnikateľom potrebnú flexibilitu pri obsadzovaní voľných pracovných miest.

Chýba vyše 10 000 pracovníkov

„Veríme, že tieto opatrenia prinesú očakávaný efekt a umožnia podnikateľom lepšie sa pripraviť na sezónne výkyvy a zmeny v dopyte po službách. Ku koncu roka 2023 pracovalo v hotelierstve a gastronómii viac ako 110 000 zamestnancov, no stále je to menej než pred pandémiou. Prieskum medzi podnikateľmi ukázal, že v gastro sektore momentálne chýba vyše 10 000 pracovníkov,“ dodal Marek Harbuľák, štátny tajomník ministerstva cestovného ruchu a športu.

Martin Novotný, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) vyjadril podporu týmto opatreniam a zdôraznil, že zjednodušenie legislatívy je kľúčové pre stabilizáciu celého sektoru. Ministerstvo cestovného ruchu a športu plánuje tieto zmeny uviesť do praxe čo najskôr, aby podnikatelia mohli čerpať z výhod nových pravidiel už v krátkom čase.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dušan KeketiMarek HarbuľákMartin Novotný
Firmy a inštitúcie AHRS Asociácia hotelov a reštaurácií SlovenskaMinisterstvo cestovného ruchu a športu SR (MCRŠ)