Pozor na neumyté ovocie! Choroba špinavých rúk dokáže byť oveľa vážnejšia, než sa môže zdať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
lesné plody, zber
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com
Tento článok pre vás načítala AI.

Odborníci z Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) často opakujú a upozorňujú, aká dôležitá je hygiena rúk. Najčastejšie sú to práve ruky, ktoré môžu byť zdrojom rôznych patogénov aj u dospelých.

Väčšie riziko je u detí, ktoré si strčia do pusy kde-čo a ani si to nemusíme všimnúť alebo to sami nepovažujeme za problém. Vážne zdravotné problémy môže dokonca spôsobiť aj konzumácia neumytého ovocia priamo z kríka.

Prevencia pred parazitmi

„V našej nemocnici pravidelne upozorňujeme na potrebu hygieny rúk, ktorú považujeme za dôležitý preventívny nástroj na ochranu zdravia. Mnohé parazity však môžu na človeka číhať nielen na rukách, ale aj neumytom ovocí, akými sú napríklad čučoriedky, jahody, maliny alebo ríbezle konzumované priamo z kríka. Prenášajú ich lesné zvieratá, napríklad líška. Pozor treba dať aj na blízky kontakt s domácimi miláčikmi – psom, mačkou a inými, na ktorých srsti sa môžu nachádzať infikované vajíčka,“ povedal riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň.

„Najznámejším parazitárnym ochorením je toxoplazmóza, kde kľúčovým faktorom prenosu Toxoplasma gondii je mačka, ktorá vylučuje infikované vajíčka a tie sa môžu nachádzať okrem iného aj na neumytom ovocí a zelenine. Obzvlášť nebezpečná býva v tehotenstve a závažnou formou infekcie je aj jej očná forma. V našej nemocnici bolo v posledných piatich rokoch hospitalizovaných 9 pacientov. V anamnéze 8 z nich prevládal kontakt s domácimi zvieratami a 6 pacientov malo očnú formu toxoplazmózy. Ovocie alebo zelenina neboli v anamnéze prítomné,“ dodáva Michal Adamišin, verejný zdravotník a hygienik NÚDCH.

Čo je to choroba špinavých rúk?

Termín „choroba špinavých rúk“ sa používa na označenie infekčných chorôb, ktoré sa prenášajú prostredníctvom nedostatočne umytých rúk.

Tieto choroby sú spôsobené mikroorganizmami, ako sú baktérie, vírusy alebo parazity, ktoré sa dostávajú na ruky z kontaminovaných povrchov, potravín, vody alebo priamym kontaktom s telesnými tekutinami (napr. výkalmi) infikovanej osoby.

V skratke, choroby špinavých rúk sú infekcie spôsobené nedostatočnou hygienou rúk, ktorá umožňuje prenos patogénov do tela alebo medzi ľuďmi.

Najčastejšie choroby špinavých rúk

Hepatitída A (žltačka typu A)

  • Pôvodca: Vírus hepatitídy A (HAV).
  • Vyskytuje sa najčastejšie v: Nedostatočne hygienických podmienkach, najmä v oblastiach s nízkou úrovňou sanitácie a čistenia vody.
  • Prevencia a zničenie patogénu: Dodržiavanie hygieny rúk, očkovanie, vyhýbanie sa kontaminovanému jedlu a vode. Vírus je citlivý na teploty nad 85°C, takže dôkladné varenie jedla ho zničí.
  • Prvé príznaky: Únava, nevoľnosť, vracanie, horúčka, bolesť brucha.
  • Neskoršie príznaky: Žltačka (žlté sfarbenie pokožky a očí), tmavý moč, svetlá stolica.
  • Liečba: Liečba je symptomatická, zameraná na zmiernenie príznakov. Úplné uzdravenie trvá obvykle niekoľko týždňov až mesiacov.

Rotavírusová infekcia

  • Pôvodca: Rotavírus.
  • Vyskytuje sa najčastejšie v: Prostredí s nedostatočnou hygienou, najmä v detských kolektívoch.
  • Prevencia a zničenie patogénu: Dôkladné umývanie rúk, očkovanie detí, dezinfekcia povrchov. Rotavírus je citlivý na bežné dezinfekčné prostriedky.
  • Prvé príznaky: Horúčka, vracanie.
  • Neskoršie príznaky: Vodnatá hnačka, ktorá môže viesť k dehydratácii.
  • Liečba: Liečba je symptomatická, s dôrazom na hydratáciu. Infekcia zvyčajne trvá 3 až 8 dní.

Norovírusová infekcia (žalúdočná chrípka)

  • Pôvodca: Norovírus.
  • Vyskytuje sa najčastejšie v: Preplnených prostrediach, ako sú školy, nemocnice a výletné lode. Je vysoko nákazlivá.
  • Prevencia a zničenie patogénu: Dôkladné umývanie rúk, vyhýbanie sa kontaminovanému jedlu, dezinfekcia povrchov – alkoholové dezinfekcie nemusia byť účinné, potrebná je dezinfekcia s chlórom.
  • Prvé príznaky: Nevoľnosť, vracanie, hnačka, bolesť brucha.
  • Neskoršie príznaky: Pokračujúce zvracanie a hnačka, ktoré môžu viesť k dehydratácii.
  • Liečba: Liečba je symptomatická, hlavne rehydratácia. Infekcia zvyčajne trvá 1 až 3 dni.
Hnačka
Foto: ilustračné, www.istockphoto.com

Shigellóza (dyzentéria)

  • Pôvodca: Baktérie rodu Shigella
  • Vyskytuje sa najčastejšie v: Prostredí s nedostatočnou hygienou, často v komunitách s nízkymi sanitárnymi štandardmi.
  • Prevencia a zničenie patogénu: Dôkladné umývanie rúk, správna príprava jedla, pitie bezpečnej vody. Baktéria je citlivá na teploty nad 70°C.
  • Prvé príznaky: Horúčka, hnačka, bolesť brucha.
  • Neskoršie príznaky: Hnačka s prítomnosťou krvi alebo hlienu, kŕče, dehydratácia.
  • Liečba a dĺžka: Antibiotická liečba, ktorá trvá 5 až 7 dní. Je potrebná aj rehydratácia.

Salmonelóza

  • Pôvodca: Baktérie rodu Salmonella.
  • Vyskytuje sa najčastejšie v: Potravinách (kontaminované mäso, vajcia, mlieko, a tiež produkty z nich vyrobené), ktoré neboli dostatočne tepelne spracované, alebo v prostredí so zlými hygienickými podmienkami.
  • Prevencia a zničenie patogénu: Dôkladné varenie jedla, umývanie rúk a kuchynského náradia, vyhýbanie sa krížovej kontaminácii. Baktéria je zničená teplotou nad 70°C.
  • Prvé príznaky: Horúčka, nevoľnosť, zvracanie.
  • Neskoršie príznaky: Vodnatá hnačka, bolesti brucha.
  • Liečba a dĺžka: Väčšina prípadov sa lieči symptomaticky, hlavne rehydratáciou. Liečba antibiotikami je potrebná len v závažných prípadoch. Choroba zvyčajne trvá 4 až 7 dní.

E. coli infekcie

  • Pôvodca: Niektoré patogénne kmene baktérie Escherichia coli.
  • Vyskytuje sa najčastejšie v: Potravinách (najmä mleté mäso, surové mlieko, zelenina), ktoré neboli dostatočne tepelne spracované a v kontaminovanej vode.
  • Prevencia a zničenie patogénu: Dôkladné varenie mäsa, umývanie rúk, správne umývanie a príprava zeleniny, pitie bezpečnej vody. Baktéria je zničená teplotou nad 70°C.
  • Prvé príznaky: Kŕče v bruchu, hnačka.
  • Neskoršie príznaky: Hnačka môže byť krvavá, v závažných prípadoch môže dôjsť k hemolyticko-uremickému syndrómu (HUS), ktorý vedie k zlyhaniu obličiek.
  • Liečba: Liečba je hlavne symptomatická, najmä rehydratácia. Antibiotiká sa zvyčajne nepoužívajú, pretože môžu zhoršiť stav. Choroba trvá 5 až 10 dní.

Giardiáza

  • Pôvodca: Parazit Giardia lamblia.
  • Vyskytuje sa najčastejšie v: Kontaminovanej pitnej vode, najmä v oblastiach s nízkou kvalitou vody alebo v divočine (napr. jazierka, rieky).
  • Prevencia a zničenie patogénu: Pitná voda z bezpečných zdrojov, používanie filtrov na vodu, umývanie rúk. Parazit je citlivý na varenie a správnu dezinfekciu vody.
  • Prvé príznaky: Nadúvanie, plynatosť, hnačka.
  • Neskoršie príznaky: Chronická hnačka, zlé vstrebávanie živín, úbytok hmotnosti.
  • Liečba: Liečba antiparazitickými liekmi trvá zvyčajne 5 až 7 dní.

Enterobióza (mrle)

  • Pôvodca: Červy Enterobius vermicularis.
  • Vyskytuje sa najčastejšie v: Prostredí s nedostatočnou hygienou, najmä medzi deťmi.
  • Prevencia a zničenie patogénu: Dôkladné umývanie rúk, pranie bielizne pri vysokých teplotách, krátke nechty, pravidelná hygiena. Parazit je citlivý na vysoké teploty a dezinfekčné prostriedky.
  • Prvé príznaky: Svrbenie v oblasti konečníka, najmä v noci.
  • Neskoršie príznaky: Nepokojný spánok, podráždenosť, bolesti brucha.
  • Liečba: Liečba antiparazitickými liekmi, zvyčajne jednorazová dávka s opakovaním po 2 týždňoch. Treba preliečiť aj ostatných členov domácnosti.
Umývať ruky, umývanie, mydlo

Umyte si ruky vždy:

  1. Pred jedlom
  2. Po použití toalety
  3. Po prebalení dieťaťa
  4. Po návrate z vonkajšieho prostredia ako sú obchody, verejná doprava, alebo po kontakte s verejnými povrchmi
  5. Po kontakte so zvieratami, vrátane domácich miláčikov
  6. Po manipulácii s odpadom
  7. Pred a po ošetrovaní rán, po kontakte s krvou, hnisom alebo inými telesnými tekutinami
  8. Po kašľaní, kýchaní alebo smrkaní
  9. Pred a po príprave jedla, najmä po manipulácii so surovým mäsom, rybami alebo vajcami
  10. Po kontakte s chorou osobou, vrátane jej osobných vecí
  11. Po návrate z lekárskeho zariadenia
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Michal AdamišinPeter Bartoň
Firmy a inštitúcie NÚDCH Národný ústav detských chorôb