Pre kávičkárov majú lekári dobré správy. Podľa štúdie zverejnenej v JAMA Oncology môže každodenné pitie kávy spomaliť progres rakoviny hrubého čreva v pokročilom štádiu.
Šance na dlhšie prežitie sa zvýšili
Výskumníci do štúdie zapojili takmer 1 200 pacientov, ktorí denne pili kávu. Zistili, že ich šance na dlhšie prežitie sa zvýšili o 36 percent v prípade, že počas dňa vypili štyri a viac šálok obľúbeného nápoja, uvádza Webmd.com na základe informácií zo spravodajstva HealthDay.
Obmedzte jeden z najbežnejších zvykov a získate roky života navyše, tvrdia vedci
Podľa Christophera Mackintosha, spoluautora štúdie, mali kávičkári s metastatickým kolorektálnym karcinómom liečení chemoterapiou určitú výhodu – žili dlhšie.
Vplyv na progres ochorenia
Kým jedna šálka kávy denne bola spojená s 30-mesačným prežitím po stanovení diagnózy, výraznejšie zdravotné benefity sa prejavili u ľudí, ktorí pili najmenej štyri šálky denne – v priemere žili ďalších 39 mesiacov.
S pravidelným pitím kávy súvisel aj pomalší progres ochorenia, ktorý sa znižoval s vyšším počtom vypitých šálok.
Prezervatív pred rakovinou krčka maternice dostatočne nechráni
Čo je tiež zaujímavé, zdravotný benefit sa prejavil bez ohľadu na to, či káva obsahovala alebo neobsahovala kofeín.
Odporúčanie pre pacientov
Vedci však pacientov s kolorektálnym karcinómom varujú, aby svoju životosprávu nemenili na základe výsledkov tejto štúdie. Najmä by nemali drasticky zvýšiť spotrebu kávy. Takisto ľudí nenabádajú, aby s pitím kávy začínali.
Ich odporúčanie skôr smeruje k tým, ktorí kávu pijú radi a nevyvoláva u nich ťažkosti, aby v jej konzumácii pokračovali.
Vitamín D je aj kľúčom k prevencii rakoviny hrubého čreva. Jeho účinky sú pozoruhodné
V prvom rade by však svoje návyky mali konzultovať s lekármi. Káva totiž môže byť len čiastkovým faktorom, pretože zdravotné ukazovatele do veľkej miery súvisia s celkovým životným štýlom.
Zlúčeniny s prospešnými účinkami
Podľa výskumníčky Erikky Loftfield z amerického Národného onkologického ústavu v Rockville káva obsahuje viac ako tisíc chemických zlúčenín, z ktorých mnohé majú bioaktívny potenciál (polyfenoly sú povestné svojimi antioxidačnými a protizápalovými účinkami a kofeín zvyšuje motilitu čriev).
Pozor na riziká
Niektoré výskumy tiež naznačujú, že by tiež káva mohla regulovať hladinu cukru v krvi. Okrem toho je známa preventívnymi účinkami vo vzťahu k neurodegeneratívnym ochoreniam.
Devastuje kĺby a vedie k nárastu hmotnosti. Pričasté pitie kávy zvyšuje riziko vzniku troch ochorení
Napriek tomu môže mať jej pitie aj negatívne dôsledky. Pred pár mesiacmi austrálski vedci publikovali štúdiu, v ktorej varovali pred nadmernou spotrebou kávy.
Kto za deň vypije viac ako šesť šálok, riskuje rozvoj obezity, osteoartritídy a artropatie.