Košická nemocnica zaznamenala v poslednom čase viacero prípadov otravy hubami a radí, ako tomu predísť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Huby, hríby, muchotrávka zelená
Jedovatá muchotrávka zelená. Foto: Ilustračné, www.gettyimages.com
Tento článok pre vás načítala AI.

Hubárska sezóna so sebou prináša aj riziko otravy hubami. Upozorňuje na to Univerzitná nemocnica L. Pasteura (UNLP) v Košiciach, ktorá v uplynulých dňoch zaznamenala viacero prípadov intoxikácie hubami.

Ako uviedla hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová za posledné dva týždne hospitalizovali v dôsledku nevhodnej konzumácie húb jedenásť pacientov, siedmich z nich na Jednotke intenzívnej starostlivosti. Jedným z prípadov bola otrava muchotrávkou zelenou.

Huby netreba dlho skladovať

„Jesenná idyla v lese sa dokáže rýchlo zmeniť na drámu, najmä vtedy, ak sa necháme zmiasť nádherným hubárskym „úlovkom“. Niekedy totiž zbierame huby príliš staré alebo veľmi mladé, ktoré sa nedajú jednoznačne rozpoznať. V rozlišovaní húb nám často poradia mobilné aplikácie, no nemusia to byť stopercentne spoľahliví radcovia,“ uviedla Šustová a pripomenula rady odborníkov, ako predchádzať otrave hubami.

Odporúča sa nezbierať a nekonzumovať huby, ktoré ľudia nepoznajú, prípadne si nimi nie sú celkom istí.

Taktiež netreba zbierať veľmi staré plodnice, v ktorých môžu prebiehať hnilobné procesy, rovnako ani príliš mladé plodnice, na ktorých sa ešte nedá rozpoznať, o aký druh ide.

Huby netreba dlho skladovať a pred konzumáciou je potrebné tepelne ich upraviť. Huby, ktoré sú sporné, by nemali konzumovať najmä tehotné a dojčiace ženy a deti mladšie ako desať rokov.

Príznaky môžu byť rôzne

V prípade otravy hubami sa príznaky rôznia v závislosti od druhu huby, spôsobu jej spracovania a tiež množstva. Rôzne druhy húb totiž obsahujú rôzne toxíny. Vplyv na príznaky otravy má aj vek konzumenta a jeho chronické ochorenia.

„Najčastejšie sú gastrointestinálne príznaky ako nevoľnosť, pocit na zvracanie, zvracanie, hnačky, kŕče a bolesti brucha. Tieto príznaky sa môžu vyskytnúť tak pri otrave jedovatými hubami, ako aj po požití jedlých húb, ktoré sú dlhodobo nesprávne skladované a nedostatočne alebo nesprávne upravené na konzumáciu,“ vysvetľuje doktorka Lucia Kizeková, zástupkyňa prednostu IV. internej kliniky.

Doplnila, že niektoré druhy, napríklad strmuľky či poniektoré vláknice, môžu vyvolať aj neurotoxické príznaky. Ide napríklad o suchosť v ústach, červeň v tvári, búšenie srdca, pocit tepla, ale aj dezorientáciu a nepokoj. „Pre holohlavce sú zase typické halucinogénne príznaky,“ dodáva Kizeková.

Príznaky netreba podceňovať, obzvlášť ak si ľudia nie sú istí, aké huby skonzumovali. Ak sa objavia príznaky, treba čo najskôr vyhľadať lekára. V prípade, ak má pacient časti huby, alebo aj celú plodnicu, treba ich doniesť so sebou.

Pozor na muchotrávku zelenú

„Po vyšetrení intoxikovaného pacienta kontaktujeme Národné toxikologické informačné centrum s dostupnosťou konzultácií 24 hodín. Odoberáme vzorky krvi, moču, prípadne aj húb a posielame na rozbor do Ústavu súdneho lekárstva v Košiciach,“ vysvetľuje Kizeková postup.

Dodáva, že pacienta zvyčajne hospitalizujú, jeho liečba závisí od príznakov aj výsledkov toxikologickej analýzy.

UNLP v Košiciach upozorňuje najmä na muchotrávku zelenú, ktorú si hubári môžu pomýliť napríklad s bedľou či plávkou.

„Otrava touto hubou sa začína prejavovať 6 až 24 hodín po jej požití pocitom nevoľnosti, prudkým zvracaním, bolesťami brucha a vodnatými hnačkami. Ťažkosti sa za 1 – 2 dni môžu zmierniť, ide však len o prechodné zlepšenie a na štvrtý až piaty deň dochádza k rozvoju kómy, zlyhaniu pečene a obličiek,“ vystríha odborníčka a apeluje na okamžité vyhľadanie lekárskej pomoci.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ladislava ŠustováLucia Kizeková
Firmy a inštitúcie Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach