Úrad verejného zdravotníctva k 12. aprílu vykonal spolu 4 920 kontrol v 4 671 zariadeniach spoločného stravovania, pričom v 982 zariadeniach boli zistené mäsové výrobky pôvodom z Brazílie.
Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) naďalej pokračuje v kontrole brazílskeho mäsa. Od 23. marca do 12. apríla vykonali pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) spolu 4 920 kontrol v 4 671 zariadeniach spoločného stravovania, pričom v 982 zariadeniach boli zistené mäsové výrobky pôvodom z Brazílie.
Išlo najčastejšie o mrazené solené kuracie prsia bez kosti a kože, hlbokozmrazené kuracie pečene a kuracie rezne v celkovom množstve 28,2 tony. Informovalo o tom ÚVZ.
RÚVZ zatiaľ odobrali 80 vzoriek a vykonali 308 laboratórnych vyšetrení na kontrolu brazílskeho mäsa.
V kontrolách budú pokračovať
ÚVZ už na konci marca oznámil, že v troch vzorkách brazílskeho mäsa bola potvrdená salmonela typu Heidelberg, následne na jednej vzorke mäsa pôvodom z Brazílie kontrolóri potvrdili prítomnosť salmonely Minnesota.
Kontrolóri okrem toho k 12. aprílu potvrdili výskyt salmonely Heidelberg v ďalších štyroch vzorkách mäsa, ktoré pochádzali z Brazílie. Išlo o mrazené kuracie prsia solené bez kosti a kože a hlbokozmrazené kuracie pečene.
Hlavný hygienik SR Ján Mikas uviedol, že mimoriadne kontroly v zariadeniach spoločného stravovania budú pokračovať aj naďalej.