Začiatkom tohto roka boli dvaja zákazníci v juhokórejskej reštaurácii infikovaní novým koronavírusom treťou osobou, ktorá sedela približne štyri a pol metra od nich. Nakazili sa v priebehu niekoľkých minút, pričom táto osoba v tom čase nemala žiadne príznaky ochorenia.
Na základe tohto prípadu juhokórejskí vedci minulý mesiac zverejnili v časopise Journal of Korean Medical Science štúdiu, ktorá dokazuje, že vírus sa za určitých podmienok prúdenia vzduchu pohybuje ďalej ako na dva metre.
Reštaurácie už boli aj v iných štúdiách identifikované ako primárny zdroj šírenia vírusu. Aj preto kórejskí vedci odporučili autoritám aktualizovať ochranné opatrenia tým, že zväčšia vzdialenosti medzi stolmi v reštauráciách.
Viac ako dva metre
„K prenosu môže dôjsť vo vzdialenosti väčšej ako dva metre, ak dôjde k priamemu prúdeniu vzduchu od infikovanej osoby vo vnútornom prostredí,“ píšu autori. Ich zistenia však vzbudzujú aj nesúhlasné názory.
Viac o téme: Koronavírus
Podľa niektorých vedcov je štúdia skôr malým experimentom, nakoľko jej súčasťou boli len tri osoby, preto sa z nej dajú vyvodiť iba obmedzené závery.
Slovenský prieskum potvrdil zahraničnú štúdiu. Ak sa nechcete nakaziť COVID-19, týmto ľuďom sa vyhýbajte
„Možno dobre vedia, čo sa stalo v tejto reštaurácii, ale nevedia, čo sa stalo na chodníku pred reštauráciou,“ hovorí Richard Martinello, docent na lekárskej fakulte Univerzity v Yale a špecialista na infekčné choroby dospelých a detí.
Juhokórejská databáza
Podľa Martinella existuje veľa ďalších aspektov, ktoré majú vplyv na šírenie nového koronavírusu a nie je možné presne určiť, ako sa vírus správa. Juhokórejskí vedci však mali k dispozícii aj dáta, ktoré im pomohli tento problém obísť.
Južná Kórea už v začiatkoch svojho boja s pandémiou naplno využila moderné technológie. Zbierala informácie o polohe mobilných telefónov či záznamy o použití kreditných kariet.
Objavili nový spôsob, ako zabiť koronavírus či chrípku. Využitie v praxi je jednoduché a lacné
Výsledkom bolo, že tamojšia vláda vytvorila mimoriadne zdokumentovanú databázu všetkých prípadov koronavírusu. Takáto taktika by v mnohých iných krajinách vzbudzovala právne, súkromné aj etické obavy.
Prúdenie vzduchu
„Pravdepodobne by sme túto štúdiu v Spojených štátoch nemohli urobiť,“ priznáva Donald Milton, profesor na fakulte verejného zdravia Univerzity v Marylande.
Vakcína proti COVID-19 sa bude predávať niekoľko rokov. Koľko zarobia firmy Pfizer či Moderna?
Milton patrí medzi odborníkov, ktorí na začiatku pandémie tvrdili, že koronavírus sa šíri cez menšie aerosólové častice, teda nielen cez väčšie kvapky.
Rizikové skóre v Česku rýchlo stúpa, laboratóriá odhalili ďalšie tisíce infikovaných
Práve pochopenie prúdenia vzduchu pri preprave kvapiek a aerosólov dostatočne veľkých na to, aby infikovali ostatných, je podľa vedcov dôležité. A to úzko súvisí aj s tým, ako je vyriešené vetranie v reštauráciách.
Potvrdené a podčiarknuté
Ďalším problémom podľa Martinella je, že juhokórejskí vedci nezverejnili sekvencie genómu, ktoré analyzovalia. Predavačka pravdepodobne infikovala ostatných hostí v reštaurácii. Otázkou však ostáva, či išlo skutočne o ten istý kmeň vírusu.
Napriek chybám je však Martinello rovnako, ako aj ďalší vedci, presvedčení o tom, že zistenia majú veľký význam. Podobné výskumy v minulosti, vrátane štúdie o prepuknutí nákazy COVID-19 v klimatizovanej reštaurácii v čínskom Kantone, výsledky potvrdzujú.
USA hlásia už viac ako 16 miliónov prípadov koronavírusu, spúšťajú núdzové očkovanie
Infikovaní ľudia „môžu rozšíriť vírus do vzduchu a ten môže cestovať na veľké vzdialenosti a čím viac pohybu vzduchu tam je, tým viac vírusu sa môže preniesť“, dodal Martinello.
Budúcnosť reštaurácií?
Ideálnym riešením, aj vzhľadom na možnosť, že sa koronavírusy budú šíriť svetom v budúcnosti čoraz častejšie, je podľa Miltona investícia podnikateľov do technológií vhodných na zvýšenie bezpečnosti budov a verejných priestorov.
Milton tvrdí, že reštaurácie by už teraz mohli inštalovať jednotky, ktoré chránia svojich zákazníkov, ako sú napríklad ultrafialové germicídne žiariče. Finančne nejde o veľkú investíciu, avšak mnohé reštaurácie si už pod ťarchou opatrení nemôžu dnes dovoliť ani to.