7 jesenných plodín plných zdravia, ako vám pomôžu posilniť imunitu a zdravie?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tento článok pre vás načítala AI.

Počasie sa zbláznilo a jeseň je nie za dverami, ale rovno tu. Má však aj pozitíva.

Tohtoročná jeseň nastúpila v plnej paráde – vietor, silné zrážky a pokles teplôt o viac ako desať stupňov. Väčšina z nás si zo dňa na deň doma vypla klímu a zapla kúrenie. Síce ešte máme nádej na babie leto, ale nedá sa nevnímať, že je tu jeseň. Zvýši sa chorobnosť, už niekoľko rokov okrem chrípky aj covidom. Príroda však práve v tomto období ponúka práve potraviny, ktoré môžu našej imunite pomôcť.

Po odľahčenej letnej strave v jeseni siahame častejšie aj po výraznejších chutiach, koreninách a hľadáme potraviny, ktoré nás zahrejú a zároveň podporia imunitu. Práve sezónne produkty sú ideálne na zasýtenie aj udržanie zdravia. „Do jedálnička je dobré zaradiť typické jesenné potraviny, ako sú tekvica, kel, kapusta, červená repa či koreňová zelenina,“ radí nutričná terapeutka Ľubomíra Fraňová. Tieto potraviny môžete pripravovať na rôzne spôsoby, mimoriadne vhodné sú polievky a prívarky, ktoré zahrejú aj počas chladnejších a sychravých dní.

Jesenné ovocie je vitamínová bomba

Jeseň je ideálnym obdobím na konzumáciu sezónneho ovocia. Jablká, hrušky či hrozno obsahujú množstvo prospešných vitamínov, minerálov a vlákniny. Ovocie, navyše, môžete konzumovať čerstvé, usušiť či pripraviť si z neho kompót, ktorý padne vhod aj v zime. Ani počas jesene nezabúdajte na pitný režim – vhodné sú ovocné šťavy, ktoré si jednoducho pripravíte aj doma. „Na pitie sú v tomto období ideálne hlavne bylinkové čaje, ktoré môžeme kombinovať s ovocnými – na čaj je vhodný aj rakytník, šípky alebo zázvor. Nápoje môžeme dochutiť medom, citrónom alebo bazovým sirupom,“ hovorí nutričná terapeutka.

Ani v jeseni nemusíme priberať

Aby sme sa vyhli priberaniu počas obdobia, kedy prestávame byť tak aktívni ako v lete, je potrebné vyvážiť príjem a výdaj energie. „Jesenné priberanie nám nehrozí, ak sa pôjdeme prejsť do prírody, ktorá v tomto období žiari všetkými farbami. Po návrate si môžeme pripraviť kašu z ovsených vločiek s medom, jablkom a orieškami, prípadne pridáme sušené ovocie, ktoré sme si usušili v lete. Vyrobíme si tak doma chutný snack bez zbytočných kalórií,“ hovorí Fraňová.

7 zázračných plodín jesene

1. Tekvica

Tekvica je doslova plná vitamínu A, ktorý sa stará o váš zrak a pokožku. Navyše, pomáha posilňovať imunitný systém. Ak ste fanúšik polievok alebo pečených jedál, tekvica je ideálny jesenný základ. Obsahuje aj vitamín C, ktorý bojuje proti nachladnutiu, a draslík, ktorý je dobrý pre srdce a krvný tlak.

2. Jablká

Kto by nepoznal jablká? Okrem toho, že sú skvelým zdravým snackom, obsahujú vitamín C, ktorý podporí vašu obranyschopnosť. A ak si chcete zlepšiť trávenie, vláknina v jablkách je váš najlepší kamarát. Navyše, kvercetín – antioxidant v jablkách – pomáha znižovať zápaly a chráni bunky.

3. Sladké zemiaky (batáty)

Ak ešte nepoznáte sladké zemiaky, určite ich skúste. Sú plné betakaroténu, ktorý vaše telo premení na vitamín A. Ten je dôležitý nielen pre oči, ale aj pre zdravú pokožku. Okrem toho batáty obsahujú vitamín C a draslík, takže posilňujú imunitu a znižujú krvný tlak.

4. Kapusta

Staré známe pravidlo hovorí: kapusta lieči. A je to tak. Vitamín K v kapuste podporuje zdravie kostí a zrážanlivosť krvi. Navyše, kapusta obsahuje aj vitamín C a kyselinu listovú, čo znamená, že pomáha imunite a tvorbe červených krviniek. Vďaka vláknine je kapusta super pre trávenie.

5. Cvikla

Cvikla je bohatá na kyselinu listovú a železo, čo sú esenciálne látky pre zdravú krv a prevenciu anémie. Je to skvelá potravina pre všetkých, ktorí chcú posilniť srdce a podporiť transport kyslíka v tele. Okrem toho mangán v cvikle prispieva k zdraviu kostí a spojivového tkaniva.

6. Hrušky

Hrušky sú nielen sladké a chutné, ale aj plné vlákniny, ktorá podporuje trávenie. Navyše, vitamín C v hruškách pomáha vašej imunite a meď podporuje tvorbu červených krviniek, takže sa cítite energickejší.

7. Orechy (vlašské orechy)

Vlašské orechy sú skvelým zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré chránia vaše srdce a mozog. Vitamín E, ktorý je v orechoch, pôsobí ako antioxidant a chráni vaše bunky. Horčík v orechoch zasa podporuje svaly a pomáha regulovať krvný tlak.

Nikomu nechutí všetko, avšak väčšina týchto potravín sa dá upraviť naozaj rôzne. A každá z nich aj samostatne prinesie veľký úžitok. Doplňte si ich do jedálnička a pripravte si telo na zimu.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať