Slovenskí vinohradníci a vinári upozorňujú, že na pravý slovenský burčiak si spotrebitelia budú musieť ešte približne dva týždne počkať. Burčiak, ktorý si od 15. augusta budú môcť kúpiť, totiž ešte nebude zo zrelého slovenského hrozna.
Slovenské hrozno nie je dozreté
Otázna bude podľa nich aj jeho kvalita, pretože môže ísť s najväčšou pravdepodobnosťou o falšovaný burčiak. Zrelé hrozno na poctivý slovenský burčiak totiž začnú domáci vinohradníci oberať pravdepodobne až posledný augustový týždeň. Upozornila na to v piatok hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.
Na Slovensku sa burčiak môže zo zákona predávať od 15. augusta do 31. decembra. Hoci prvý deň legislatívou povoleného obdobia pripadne už na túto nedeľu, vinohradníci a vinári upozorňujú spotrebiteľov, aby s jeho kúpou ešte počkali. „Hrozno zo slovenských viníc totiž nie je dozreté. Naši výrobcovia sa na jeho zber a výrobu burčiaku ešte aspoň najbližšie dva týždne nechystajú. Jednoducho ho zatiaľ nemajú z čoho vyrobiť,“ ozrejmila Holéciová.
Odporúčajú počkať na koniec augusta
Burčiak, ktorý si od nedele 15. augusta zákazník niekde predsa len kúpi, tak môže byť podľa vinárov falšovaný s pridaním cukru. „Jeho kvalita bude otázna a spotrebiteľ zaplatí ziskuchtivému predajcovi za nepravý výrobok. Preto zákazníkom odporúčame, aby si ešte aspoň dva týždne burčiak nekupovali a počkali až na koniec augusta,“ doplnila riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska Jaroslava Kaňuchová Pátková.
Hrozno v tomto roku dozrievalo podľa SPPK pomalšie. Dôvodom je chladná jar, pre ktorú začal vinič neskôr pučať. Pôvodne pestovatelia odhadovali, že zber sa posunie až o tri týždne. Nakoniec horúci júl doprial hroznu dostatok slnečných lúčov, čo skrátilo meškanie zberu približne o jeden týždeň. Skôr ako na konci augusta sa i tak domáci pestovatelia na oberačku nechystajú. Na kvalitu slovenských burčiakov a vín sa pritom v tomto roku určite podľa SPPK oplatí počkať. „Tento ročník sa pri bielych vínach ukazuje ako mimoriadne sľubný, priam excelentný. Aj kvalitný a poctivý slovenský burčiak vyrobený z tradičných aromatických odrôd bude veľmi sladký so zachovaním kyselín. Tie by mali byť podľa našich vinárov aj veľmi pekne vyvážené,“ dodala Holéciová.