Pekárom chýba cez 1500 pracovníkov. Štát si berie väčšinu z príplatkov, ceny potravín sú ohrozené

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pekári, pečivo
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com
Tento článok pre vás načítala AI.

Na Slovensku chýba viac ako 1 500 pracovníkov v sektoroch pekárov, cukrárov a cestovinárov. Ak by sa opakovala chrípková epidémia ako v minulom roku, dodávky by museli byť obmedzené ešte výraznejšie.

Vyhlásil to Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

„V tomto roku sa našťastie nezopakovala situácia z roku 2023, keď masívne odchody pracovníkov do predčasného dôchodku a silná epidémia respiračných ochorení prinútili mnohé pekárne odmietať objednávky,“ uviedol Lapšanský.

Súčasná situácia nie je dlhodobo udržateľná

Predseda predstavenstva SZPCC však zdôraznil, že súčasná situácia nie je dlhodobo udržateľná, len z dôvodu chýbajúcich pracovníkov a poukázal na príplatky za nočnú prácu.

„Štát síce výrazne zvyšuje minimálnu mzdu, ale zo zvýšených príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky si berie späť stále viac ako polovicu. Táto situácia nie je dlhodobo udržateľná, ak chceme mať na Slovensku stabilizované ceny potravín. Náklady na prácu tvoria v pekárskom sektore cez 50 %,“ objasnil Lapšanský.

Sektor pekárov, cukrárov a cestovinárov je najväčším zamestnávateľom v slovenskom potravinárstve s viac ako tretinovým podielom zamestnancov. Napriek historicky najnižšej miere nezamestnanosti na Slovensku, Lapšanský upozornil, že efektívne a konkurencieschopné potravinárstvo potrebuje investície do moderných technológií a podpory kvalifikovaných pracovníkov.

Podpora spracovateľského sektora je nevyhnutná

Dodal, že investičný dlh slovenského potravinárstva dosahuje viac ako 1 miliardu eur, preto je podpora spracovateľského sektora nevyhnutná.

„Slovensko má aktuálne historicky najnižšiu mieru nezamestnanosti. Novo vyhlasované podpory pre potravinárov, preto nemôžu obsahovať podmienky zvyšovania počtu kmeňových zamestnancov. Ak má byť slovenské potravinárstvo efektívne a konkurencieschopné, potrebuje investovať do moderných technológií, ktoré prirodzene vyžadujú menej pracovnej sily, ale o to viac kvalifikovanejších ľudí. Ak by na to budúca štátna politika nereflektovala, nielenže sa nepohneme z miesta, ale potravinárstvo a potravinová sebestačnosť Slovenska budú upadať. Potrebné je preto podporovať nielen poľnohospodárov, ale najmä spracovateľský sektor,“ uzavrel Lapšanský.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má viac ako 520 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Zamestnávajú viac ako 12 200 pracovníkov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Milan Lapšanský
Firmy a inštitúcie Slovenský zväz pekárov cukrárov a cestovinárov