Potravinárska komora Slovenska odporúča využívať služby pestovateľských páleníc.
Potravinárska komora Slovenska (PKS) upozorňuje, že pálenie destilátu na podomácky vyrobených zariadeniach je naďalej protizákonné. „Súkromné osoby môžu páliť destilát len po splnení podmienok, ktoré ukladá zákon o výrobe a uvádzaní liehu na trh a zákon o spotrebnej dani z alkoholických nápojov,“ konštatovala v pondelok PKS v tlačovej správe. Komora to uviedla v súvislosti s nedeľným výbuchom v nelegálnej pálenici vo Vieske nad Žitavou (okres Zlaté Moravce), pri ktorom sa ťažko zranili tri osoby.
Potravinárska komora Slovenska počas celého legislatívneho procesu upozorňovala, že jeden z aspektov, ktorý so sebou súkromné pálenie prináša, je dopad na verejné zdravie pre ľahkú dostupnosť alkoholu. Druhým významným argumentom bola bezpečnosť destilačného procesu, pričom PKS upozorňovala, že pri neodbornej manipulácií s destilačným zariadením môže dôjsť k explózii.
Zabudnuté požiadavky
Do zákona sa síce podľa PKS dostala podmienka pálenia destilátu len na certifikovanom destilačnom zariadení, zákonodarcovia však do zákona neuviedli žiadne požiadavky, čo sa týka priestorov, v ktorých by mala výroba destilátu prebiehať. „Veľmi nás mrzí nehoda, pri ktorej sa ťažko zranili až traja ľudia. Z tohto dôvodu upozorňujeme, že výroba destilátu v podomácky vyrobených zariadeniach je naďalej zakázaná,“ uviedla riaditeľka PKS Jana Venhartová. „Každý, kto má záujem vyrábať si súkromne destilát, musí splniť prísne zákonné podmienky. Aj s ohľadom na nedávny incident však odporúčame radšej využívať služby pestovateľských páleníc, ktorých je na Slovensku vyše dvesto,“ dodala Venhartová.
Zákony
Podľa zákona o výrobe a uvádzaní liehu na trh možno súkromnou výrobou destilátu vyrobiť destilát obsahujúci menej ako 86 objemových percent etylalkoholu v objeme najviac 25 litrov na fyzickú osobu v kalendárnom roku. Súkromnú výrobu destilátu možno vykonávať len v najviac 100-litrovom na výrobu destilátov vyrobenom a určenom certifikovanom zariadení, len v mieste trvalého pobytu fyzickej osoby alebo v mieste, kde sa nachádza ovocný sad alebo záhrada v užívaní fyzickej osoby.
Na súkromnú výrobu destilátu je možné použiť výhradne ovocie z vlastnej pestovateľskej činnosti, surovinu pochádzajúcu z ovocia z vlastnej pestovateľskej činnosti alebo med z vlastnej produkcie. Destilát vyrobený súkromnou výrobou destilátu nesmie byť predmetom predaja ani iného uvádzania na trh. Fyzická osoba, ktorá má viac ako 21 rokov a je bezúhonná, je povinná oznámiť nadobudnutie destilačného zariadenia ministerstvu pôdohospodárstva SR do 15 dní.
Podľa zákona o spotrebnej dani z alkoholických nápojov, je súkromný výrobca destilátu povinný požiadať colný úrad o zaradenie do evidencie súkromných výrobcov destilátu a o vydanie potvrdenia o evidencii, a to najneskôr do 15 dní od doručenia potvrdenia o držbe destilačného zariadenia z ministerstva pôdohospodárstva. Colný úrad pred zaradením do evidencie súkromných výrobcov destilátu a vydaním potvrdenia o evidencii preverí skutočnosti a údaje zaslané žiadateľom a porovná technickú dokumentáciu alebo nákres destilačného zariadenia súkromného výrobcu destilátu so skutkovým stavom destilačného zariadenia.
Ak sú skutočnosti a údaje uvedené v žiadosti pravdivé a sú splnené zákonné podmienky, colný úrad zaeviduje súkromného výrobcu destilátu a vydá mu potvrdenie o evidencii do 30 dní od obdržania žiadosti. Najneskôr v deň vydania potvrdenia colný úrad opatrí destilačné zariadenie uzáverami tak, aby sa zabránilo použitiu destilačného zariadenia bez povolenia colného úradu.
O PKS
Potravinárska komora Slovenska pôsobí v Slovenskej republike od septembra 2002. Táto dobrovoľná organizácia združuje 52 členov, z ktorých 7 sú kolektívni členovia. Najdôležitejšou prioritou, ku ktorej smerujú všetky jej aktivity, je ochrana spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu, a to nielen v Slovenskej republike, ale v rámci celej Európskej únie.