Milovníci slovenského vína sa môžu tešiť. Vinári z Cechu vinohradníkov a vinárov Slovenska (CVVS) čakajú výborný ročník, umocnený nadpriemernou kvalitou hrozna. Menej šťastní sú však podľa cechu už slovenskí vinohradníci. Niektorí z nich nedokázali, najmä vplyvom rastúceho lacného dovozu, svoje kvalitné hrozno predať. Vinohradníci preto prostredníctvom tlačovej správy apelujú na štátne orgány, aby urýchlene spustili dôkladnú kontrolu pôvodu vín predávaných na Slovensku.
Tohtoročné počasie podľa cechu vinárom prialo. Dostatočné množstvo zrážok, žiadne krupobitia a choroby sa postarali o nadpriemernú kvalitu hrozna. V porovnaní s ročníkom 2018 sa oberalo o dva týždne neskôr. “Tohtoročná úroda hrozna na Slovensku je na úrovni 5 ton hrozna na hektár. Hrozno zrelo postupne a je výhľad na peknú harmóniu vína, a to vďaka vyváženému pomeru cukrov a kyselín. Dôkazom toho sú mladé vína zo skorých odrôd, ktoré sú takmer hotové a na trh sa dostanú už v novembri,“ povedal vinársky odborník Štefan Ailer z CVVS.
Hroznu pomohlo i babie leto
Podľa Ailera aktuálny ročník 2019 pripomína ročník 2017 či už v primeranej vyzretosti vína, jeho sviežosti, alebo ovocnosti. „Nedá sa pritom určiť, ktorá odroda je najlepšia. Vždy je dôležitá kvalita a zdravotný stav konkrétnych strapcov, a to až keď sa privezú do pivnice,“ pokračoval Ailer. Rovnako kvalitné by mali byť i vína z neskorého zberu.
Malokarpatské vinice sa sťažujú na ťažší odbyt hrozna, ale prebytok vína ich zatiaľ nepostihol
„Môžeme sa tešiť na veľké výberové biele i červené vína a platí to pre všetky odrody vína z hrozna pestovaného na Slovensku. Boli hrozienka i cibéby. Jediným rizikom boli lesná zver a škorce,“ upozornil Ailer, podľa ktorého neskôr oberanému hroznu pomohlo i babie leto v polovici októbra.
Slováci sa môžu tešiť na prvé mladé vína z výnimočného ročníka ako jedni z prvých Európanov, a to už od pondelka 4. novembra. Slovenská legislatíva totiž umožňuje oficiálne začať predaj mladého vína už v „prvý novembrový pondelok“. Výborný ročník navyše predurčuje na archiváciu výborne vyzreté vína.
Prestali kupovať slovenské hrozno
Paradoxne, ani mimoriadne kvalitný ročník podľa CVVS nepomáha vinohradníkom vyriešiť ich existenčné problémy. Niektorí z nich hlásia, že napriek výnimočnej kvalite dopestovaného hrozna ho nedokázali predať. Časť vinárov totiž prestala vykupovať hrozno od slovenských vinohradníkov.
Na svetovom trhu je prebytok vína, rekordne nízke ceny likvidujú slovenských producentov
Miesto toho si zabezpečujú hrozno, prípadne priamo víno z iných krajín. A časť z nich takto vyrobené víno označí klamlivo ako „slovenské“, upozorňuje Cech vinohradníkov a vinárov Slovenska.
„Množstvo tohto vína na trhu, žiaľ, rastie. Apelujeme preto na príslušné orgány, aby čo najskôr spustili realizáciu rozsiahlych kontrol po vzore Českej republiky a Maďarska s cieľom eliminovať tento nezdravý jav spôsobujúci existenčné problémy najmä slovenským vinohradníkom, ktorý môže mať za následok ďalší úbytok rodiacich viníc. Ministerstvu pôdohospodárstva sme už predložili konkrétne návrhy opatrení, ktoré by mali pomôcť zlepšiť situáciu. Veríme, že čoskoro sa veci pohnú dopredu,“ uzavrel predseda cechu Miroslav Fondrk.