Slovenskí poľnohospodári a potravinári aktuálne v boji proti ekonomickým dopadom koronavírusu potrebujú flexibilný Zákonník práce. Ten musí reflektovať na sezónnosť, nadčasovú flexibilitu a na časovú náročnosť mimo štandardných pracovných hodín. Konštatoval to predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho.
Viac investícií do potravinárstva
„Tak ako v celom národnom hospodárstve, rovnako aj v agropotravinárstve sú kostrou všetkých segmentov stredné a veľké podniky. Táto pandémia musí otvoriť oči všetkým kompetentným, pretože investície do potravinárstva a zrovnoprávnenie podmienok našich poľnohospodárov a potravinárov na európskom trhu sú kľúčom k potravinovej sebestačnosti, bez ohľadu na veľkosť podniku,“ uviedol Emil Macho.
Podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory musia byť intervencie štátu priame, rýchle a majú smerovať na všetky firmy bez ohľadu na ich veľkosť.
Potravinová sebestačnosť by mala byť prioritou
„Potravinová sebestačnosť nie je samozrejmosť. To, že u nás sú plné obchody, je aj vďaka tomu, že vozíme 700 kamiónov potravín denne. Dnes máme pred sebou obrovskú príležitosť naštartovať potravinársky priemysel. Celá naša verejnosť musí pochopiť, že tieto krízy, nielen koronavírusová, ale máme napríklad aj klimatickú, sa môžu opakovať. Prvoradou úlohou každého moderného štátu na svete je preto zabezpečiť aspoň v základných komoditách potravinovú sebestačnosť,“ dodal predseda SPPK.