Ryby by mali byť okrem ovocia a zeleniny jednou z najhlavnejších zložiek našej potravy. Mali by sme ich obmieňať a nesústrediť sa len na jeden druh. Každý druh ryby má určité dôležité látky, ktoré majú priaznivý vplyv na náš organizmus a sú lahodnou a zdravou pochúťkou. Ryby obsahujú mnoho zdravých prvkov, vitamínov a minerálov. Hlavnou zložkou rýb sú potrebné omega 3 a 6 mastné kyseliny, ktoré priaznivo pôsobia, na naše vlasy, nechty, pokožku a mozog. Preto je prospešné ich zaradiť do našej každodennej stravy. Ponúkame vám tie najlepšie tipy a triky na prípravu rýb a chutných pokrmov z nich.
Zaručené rady, ako správne grilovať pstruha, šampiňóny aj cuketu
Prečo jesť ryby?
Ryby sú hlavným zdrojom vitamínov, minerálov, fosforu, vápnika a omega 3 mastných kyselín, tieto zdravé tuky sú dôležité pre ľudský organizmus. Tieto látky sú účinné ako prevencia proti srdcovo-cievnym chorobám . Ryby obsahujú veľa vitamínu D, ktorý je prospešný pre naše kosti a kožu. Ryby sú navyše zdravšou a diétnejšiou variantou hlavných jedál. Veľmi chutnými a najviac prospešnými rybami sú losos, tuniak, makrely a iné. Chceli by ste ryby zaradiť do svojho jedálnička, ale neviete, ako ich pripraviť? My vám prinášame triky, ako upraviť a upiecť tieto ryby:
- úhora,
- lososa,
- krevety,
- pstruha.
Ako pripraviť úhora
Ak úhor nie je veľmi často pripravovanou rybou vo vašich kuchyniach, tak by ste to mali rýchlo napraviť. Úhor riečny je ryba, ktorá má veľmi chutné a zdravé mäso. V poslednom čase začala byť viac žiadaný a niet sa čo čudovať. Táto ryba v sebe skrýva veľa vitamínu D, proteínov, draslíka, sodíka, fosforu aj železa. Vyskúšajte skvelý recept, ako pripraviť úhora.
Úhor so šalviou
Úhora môžete pripraviť v rúre, alebo si z neho môžete pripraviť chutnú polievku. Určite sa vám ale zapáči tento jednoduchý recept a prekvapí vás skvelá chuť ryby, šalvie a citrónovej šťavy.
Suroviny:
- úhor
- čerstvá šalvia
- maslo
- olivový olej
- citrón
- jarná cibuľka
- sladká smotana
- korenie
- soľ
Postup:
- Úhora si očistíme, umyjeme a osolíme. Spravíme si zálievku z citrónovej šťavy, olivového oleja, soli a šalvie. Zálievku nechajte chvíľu odpočívať v chladničke, aby sa jednotlivé chute navzájom prepojili.
- Rozohrejte si zatiaľ panvicu, pridajte maslo a orestujte mladú cibuľku, ktorú pred tým rozkrojte na polovice. Keď bude cibuľka jemne orestovaná, pridajte ešte kúsok masla a orestujte úhora z oboch strán. Ak je ryba dostatočne osmahnutá, odložte ju a do panvice vylejte zvyšok marinády.
- Do marinády pridávajte pomaly sladkú smotanu, chvíľu povarte, prípadne zredukujte. Omáčku dochuťte soľou a korením podľa chuti. Vznikne vám maslová omáčka s príchuťou citrónu a šalvie. Úhora naservírujte s cibuľkou, čerstvým zeleninovým šalátom, alebo varenými zemiakmi. Fantastická večera je hotová!
Staňte sa šéfkuchárom za deň: Tipy a triky, ako pripraviť steak, tarhoňu alebo pstruha
Ako pripraviť lososa
Losos je veľmi známou a obľúbenou rybou. Jeho mäso je nielen veľmi chutné, ale aj zdravé. Losos obsahuje mnoho výživných látok, má vysoký podiel bielkovín, omega 3-mastných kyselín a vitamínu D. Okrem týchto hlavných zložiek, ktoré sú prospešné pre naše kosti, je zdrojom vitamínu B6, ktorý pôsobí priaznivú na funkciu čriev, taktiež obsahuje jód, ktorý je zabezpečuje správnu funkciu štítnej žľazy. Táto chutná ryba so zaujímavou farbou mäsa by mala byť súčasťou jedálnička každého človeka a športovca. Pripravíte si ju jednoducho a chutne.
Losos pečený na masle
Losos sa dá pripraviť rôzne, môžete z neho spraviť nátierku, tatarák, ugrilovať ho, alebo môžete lososa jednoducho upiecť na panvici. My sme vybrali recept lososa na masle upečeného v trúbe. Pripravte si lososa rýchlo a chutne.
Suroviny
- losos s kožou
- 100 g masla
- citrónová šťava
- korenie na ryby
- kôpor
Postup:
- Pripravte si ohňovzdornú misu, ktorú vytriete asi tretinou masla. Potom si umyte lososa, vysušte ho a iba ho zľahka osoľte. Vložte lososa do misy a nechajte piecť asi 10 minút. Rybu potierajte rozohriatym maslom.
- Potom pridajte zvyšok masla do rúry a lososa pomaly nechajte dopiecť.
- Upečeného lososa vyberte z trúby, nakrájajte na menšie filety a pokvapkajte trochou citrónovej šťavy. K losovi môžete pridať prílohu podľa vlastnej chuti. K pečenému lososovi naservírujte čerstvý kôpor, ktorý zvýrazní chuť ryby.
Všetko, čo ste chceli vedieť pred varením: ako upiecť kura, ako dlho sa varí kukurica a ako sa robí ryža?
Ako pripraviť krevety
Krevety sú veľmi chutnou pochúťkou. Môžete ich pripraviť ako predjedlo, ako hlavné jedlo, ale aj ako polievku. Môžete kúpiť, napríklad čerstvé, predvarené, konzervované, ale aj mrazené krevety. Pred tepelnou úpravou má kreveta sivkastú farbu, ale varené krevety majú jemne ružovú až oranžovú farbu, ktorá na tanieri vyzerá lákavo. Odporúčame kupovať čerstvé krevety namiesto mrazených. V krevetách je len málo tuku a cholesterolu, ale obsahujú veľa vitamínov, najviac vitamínu B12. Vyskúšajte chutné pečené krevety, ktoré si pripravíte jednoducho a hocikedy.
Suroviny
- 200 ml smotany na šľahanie
- 4 strúčiky cesnaku
- 400 g kreviet
- 2 pl olivového oleja
- soľ
- korenie
- petržlenová vňať
Postup:
- Očistite krevety, umyte ich a vysušte pomocou papierového obrúska. Rozohrejte si panvicu s olivovým olejom a pridajte do nej očistené krevety.
- Krevety sprudka opečte na panvici a pred dopečením do nich pridajte cesnak nakrájaný na jemné plátky.
- Potom všetko pomaly zalejte smotanou na šľahanie a nechajte chvíľu povariť. Pred servírovaním ešte pridajte nasekanú petržlenováú vňať. Hotové jedlo naservírujte na tanier a podávajte s opečenou bagetkou.
Ako upiecť pstruha
Pstruh je veľmi zdravá ryba, ktorá je jednoduchá na prípravu. Túto rybu pozná snáď každý, ale je dobré vedieť, aké prospešné látky obsahuje. Pstruh obsahuje významné vitamíny, napríklad spomínaný vitamín B12, B6, kyselinu listovú a horčík. Napomáha k správnemu fungovaniu obehového systému. Pstruh je ľahko dostupná ryba, ktorá chutí najlepšie pečená. Nemusíte piecť pstruha v alobale, stačiť vám bude len jedna panvica. Vyskúšajte tento tip, ako upiecť pstruha.
Pečený pstruh na panvici
Suroviny
- pstruh
- 80 g masla
- soľ
- korenie
- citrónová šťava
- rozmarín
Postup:
- Najlepšie si je zadovážiť čerstvé, už vypitvané pstruhy. Pstruhy si pred prípravou najprv očistite a z každej strany jemne narežte. Potom ich osoľte, okoreňte, pokvapkajte citrónovou šťavou a nechajte ich chvíľu odležať.
- Na panvici si roztopte maslo. Ak je maslo rozohriate, vložte na panvicu pstruhy a opečte ich z oboch strán. Do panvici pridajte kúsok rozmarínu a pečte ich približne 12 minút, prípadne, ako dlho uznáte za vhodné.
- Nakoniec pstruha vyberte a servírujte s plátkom citróna a bielym pečivom.
Zaraďte ryby do svojho jedálnička a snažte sa ich jesť aspoň raz do týždňa a nielen počas Vianoc. Dajú sa pripraviť na rôzne spôsoby, mnoho receptov nájdete aj na internete. Ryby sú dietné, avšak vás dokážu zasýtiť na dlhší čas, okrem toho majú aj veľa živín a vitamínov. Takže smelo do toho!
Počas sezónny grilovačiek, si môžete ryby aj ugrilovať.