Pravdepodobne ste počuli, že pohár vína denne je skutočne prospešný pre naše telo. Je známe, že pohár červeného vína môže pomôcť znížiť riziko srdcových ochorení, znížiť riziko cukrovky typu 2, znížiť riziko mŕtvice a podporiť dlhovekosť. Ale podľa novej správy výskumníci teraz hovoria, že pohár vína denne súvisí so smrteľnou chorobou u žien.
Alkohol pred spánkom oberá ľudí o sny, tvrdia vedci
Podľa správy Svetového fondu pre výskum rakoviny a amerického inštitútu pre výskum rakoviny môže jeden pohár vína denne zvýšiť riziko rakoviny prsníka. Výskumníci analyzovali 119 pozorovacích štúdií o rizikách rakoviny prsníka z celého sveta vrátane 12 miliónov žien a celkovo viac ako 260 000 prípadov rakoviny prsníka. Zamerali sa na 10 štúdií, v ktorých sa u viac ako 4000 premenopauzálnych žien vyvinula rakovinu prsníka, ako aj 22 štúdií, v ktorých sa u vyše 35000 postmenopauzálnych žien taktiež vyvinula rakovinu prsníka.
Výskumníci zistili, že pitie v priemere 10 gramov alkoholu denne, čo zodpovedá malému poháriku vína, je spojené s 5% -ným rizikom vzniku rakoviny prsníka v premenopauze u žien a 9%-ným nárastom počtu žien po menopauze.
Súvislosť medzi alkoholom a rakovinou prsníka
Chin-Yo Lin, výskumný pracovník University na Houstone, ponúkol možné vysvetlenie odkazu. „V exponovaných tkanivách sa alkohol premieňa na acetaldehyd. Je to chemikália, ktorá môže spôsobiť mutácie v DNA, čo môže potenciálne viesť k rakovine,“ povedal. „Spotreba alkoholu je tiež spojená so zvýšenou hladinou estrogénu ženského pohlavného hormónu. Nadmerná kumulatívna expozícia estrogénu je hlavným rizikovým faktorom pri rakovine prsníka.“
Vedúca autorka novej správy, Dr. Anne McTiernanová zdôraznila, čo môžu ženy urobiť, aby znížili riziko rakoviny prsníka, pri ktorej nikdy nie je neskoro. Odporučila toto:
– udržujte si hmotnosť na normálnej úrovni
– cvičte aspoň 150 minút za týždeň v miernom tempe, ako je napríklad rýchla chôdza alebo aj niečo intenzívnejšie
– obmedzte alkoholické nápoje
– jedzte rastlinnú stravu s vysokým obsahom zeleniny a ovocia a nízky obsah cukrov a rafinovaných uhľohydrátov