BRATISLAVA 23. decembra (WBN/PR) – Pekná kuchyňa s obrovskou drvenou doskou, ako stvorená na pečenie vianočných cukroviniek. Navštívili sme v nej manželku prezidentského kandidáta Radoslava Procházku, pani Katarínu. Pár dní pred sviatkami už mala niektoré druhy koláčikov napečené. Pripravovať maškrty patrí k jej záľubám.
„Ako dieťa som piekla s babkou, tak klasicky – natierala som linecké, zdobila medovníky, to robia asi všetky deti. Aj moje mi občas pomáhajú. Mám to rada, aj keď to vždy znamená, že budem v kuchyni dvakrát tak dlho. Sama som tak viac začala piecť asi až keď som mala dvadsať, keď som dostala prvý časopis o varení. Nadchol ma a odvtedy ho odoberám. Pečenie ma baví, vypekám oveľa radšej ako varím. Lebo varenie – to človek robí vtedy, keď ho prinútia okolnosti. To sa musí. Ale pečenie je iné, to robím preto, že sa mi chce,“ usmieva sa pani Procházková.
Ako to je s jedením maškŕt? Neobsýchajú u Procházkovcov vianočné koláčiky až do Troch kráľov? „To určite nie. U nás sa sladké míňa. Keď napečiem na Vianoce, musím to schovávať. Môj muž zje, na čo príde. Včera nevedel nájsť vanilkové rožky – hľadal, kam som ich schovala. Má veľmi rád sladké. Ja sa nemôžem sťažovať, že u nás nemá koláčiky kto zjesť. Rovno pečiem buď z dvojnásobnej dávky alebo potom dopekám. Zvyknem piecť niekoľko druhov tradičných a každý rok ešte niečo nové pridám. Vždy máme linecké, vanilkové rožky, medovníky, nepečené guľôčky.“
Rozprávame sa a popri tom pani Katarína melie orechy, roztápa bielu čokoládu, mieša sladkú hmotu a tvaruje prstami do guľôčok veľkých ako oriešky. Aj tie patria k tradičným maškrtám, recept má patinu a kuchárka nepotrebuje ochutnávať. Pozná to a aj jej rodina, vie, že budú chutiť. Usmieva sa a je vo svojom živle.
„Môj syn má najradšej mafiny a čokoľvek čokoládové. A muž má rád úplne všetko sladké. Poteší sa aj palacinkám na večeru. Rada robím aj americké penkejky.“ Pani Katarína sa po kuchyni pohybuje obratne a suverénne, pečenie je očividne téma, ktorú má rada. Trúfnem si preto na otázku – pečie aj torty? „Samozrejme. Tento rok som si dokonca trúfla na fondánovú tortu. Fondán som si kúpila a upiekla som synovi na narodeniny čokoládovo čokoládovú tortu potiahnutú bielym fondánom a ozdobenú farebnými vtáčikmi. Robila som ju pol dňa.“
Guľôčky sú medzičasom hotové. „Ochutnajte,“ núka nás pani Procházková. „Sú dobré.“ Naozaj sú. Sladké a chutia po čokoláde a jemnej káve. Dáme si viac, než jednu. Verím, že niektorých druhov vianočných dobrôt sa minú u Procházkovcov množstvá. Pečené s láskou a chuťou majú presne tie správne ingrediencie.