Tiňkov si užíva Tour, dve víťazstva Sagana ho udržia v tíme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Oleg tinkov sagan
Oleg Tiňkov (vpravo) zvažuje po víťazstvách Petra Sagana zotrvanie v cyklistike. Foto: facebook.com/olegtinkov

LIMOGES 6. júla (WebNoviny.sk) – Oleg Tiňkov si užíva žltý dres v pelotóne cyklistickej Tour de France možno ešte viac ako Peter Sagan. Excentrické prejavy radosti v podaní ruského šéfa tímu Tinkoff po Saganovom etapovom triumfe a obliekaní sa do žltého trička obleteli prostredníctvom internetu celý svet.

Teraz sa na svetlo dostali aj ďalšie jeho výroky v súvislosti so Saganovým aktuálnym panovaním v pelotóne najslávnejších pretekov. „Žltý dres na Tour je dôvodom toho, prečo sponzorujem tento tím. Som nevýslovne šťastný. Užívam si túto Tour de France a práve tieto víťazné emócie ma držia v cyklistike,“ uviedol Oleg Tiňkov v rozhovore pre belgický portál Sporza. Ešte pred začiatkom tejto sezóny sa ruský mecenáš vážne vyjadril, že toto je jeho posledný rok v profesionálnej cyklistike, lebo veľa vecí sa mu nepáči a nemá zmysel s tým naďalej bojovať. Teraz však pripustil, že to tak napokon nemusí byť. „Ak Sagan zvíťazí ešte vo dvoch etapách na Tour, zostanem aj v budúcnosti pri tíme,“ povedal Tiňkov.

Úradujúci majster sveta Peter Sagan víťazne finišoval v druhej etape s cieľom v Cherbourgu, z prvých štyroch dojazdov na TdF 2016 až trikrát skončil do tretieho miesta a raz bol štvrtý. Celkovo vedie o 12 sekúnd pred francúzskym lídrom tímu Etixx – QuickStep Julianom Alaphilippom. Tiňkov už neraz povedal, že Sagan je výnimočný zjav vo svetovej cyklistike, teraz svoje tvrdenia ešte zdupľoval.

Je to skvelé, že Petrovi sa tak darí. Opakujem, že cyklistika potrebuje presne takých ľudí, akým je Sagan. Froome je skvelý jazdec, ale keď sa na to pozrieme zo širšia, nemá výzor, charizmu či zábavného ducha. V tomto smere sa nemôže porovnávať so Saganom,“ uviedol Tiňkov aj na kanadskom webe Cyclingmagazine. Na nedávno zverejnené špekulácie, že Sagan je pre novú sezónu dohodnutý s nemeckým tímom Bora-Hansgrohe Tiňkov zareagoval takto: „Pokiaľ viem, ešte nikomu nepodpísal.“

Obrazom: Najkrajšie momenty zo štvrtej etapy 103. ročníka Tour de France

Pred Tour de France Tiňkov sebavedome vyhlásil, že je pripravený nakopať zadky tímu Sky a že na konci v Paríži sa bude do žltého trička celkového víťaza obliekať Alberto Contador a nie obhajca celkového triumfu Christopher Froome. Pohľad na priebežné celkové poradie pred piatou etapou a prvými väčšími kopcami však vraví, že zatiaľ čo Froome je piaty s odstupom 18 sekúnd za Saganon, Contadorovi po dvoch pádoch a otrasenom sebavedomí patrí až 54. pozícia s mankom 48 sekúnd na Frooma.

Som smutný z toho, čo sa stalo Albertovi, ale stále v neho verím. Je to silný muž a pretekár. Vlani na Gire tiež dvakrát spadol, ale na konci bol víťazom práve on. Verím, že to môže zopakovať aj na Tour. Samozrejme, tie pády na ňom zanechali stopy, je trochu sklamaný a smutný. Ak však pôjde jeho zotavovanie podľa predstáv, má šancu na celkový triumf,“ dodal optimista Tiňkov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alberto ContadorChristopher FroomeOleg TiňkovPeter Sagan
Firmy a inštitúcie Tinkoff-Saxo