Niektorí premýšľajú o tom správnom povolaní celý život, ďalší sú o svojom poslaní presvedčení už odmalička. Štrnásťročný Američan Flynn McGarry patrí do tej druhej skupiny. Malý školák za krátku kuchársku kariéru stihol pripraviť luxusnú večeru pre 120 ľudí, vyskúšať si varenie v top reštauráciách v USA, prichystať 18-chodové menu pre skupinu hostí a očariť kritikov na celom svete. Najnovšie dostal pozvanie zahrať sa na šéfkuchára v jednej z najluxusnejších reštaurácií v Beverly Hills, kde koncom januára pripraví 12-chodové menu pre 40 hostí v astronomickej cene 160 dolárov na osobu.
„Šéfkuchár v BierBeisl je veľmi milý a povedal mi, že mi pomôže uvariť čokoľvek, čo budem potrebovať. Idem do toho s oveľa väčším sebavedomím ako to bolo pri ostatných jedlách. Už som začal behať po meste a zháňať ingrediencie. Je to aj týždňový proces, čo si ľudia často neuvedomujú,“ uviedol malý šéfkuchár, ktorý lístky na hostinu vypredal v priebehu niekoľkých dní.
Flynn rozbehol svoju kuchársku kariéru, keď mal 11 rokov. Jedným z dôvodov, ktorý ho ťahal do k hrncom, bola aj skutočnosť, že mu nechutilo jedlo od mamy. Tá sa našťastie neurazila a namiesto toho mu poradila, kde môže nájsť chutné recepty. „Moja mama nerada varila a keď varila, jej jedlo mi veľmi nechutilo. Pozeral som program na Food Network a pomyslel som si: ‚Toto by som zvládol.‘ A tak som išiel do kníhkupectva a hľadal som najhrubšiu a najväčšiu kuchársku knihu. Našiel som ‚The French Laundry‘ od Thomasa Kellera. Porcie boli náročné a ich príprava trvala často viac ako šesť hodín. A tak som sa ich rozhodol zjednodušiť – a tam to všetko začalo,“ spomína malý šéfkuchár.
„Potom nastal okamih, kedy som sa tomu chcel venovať najviac, ako som mohol. Keď som si prezeral všetky kuchárske knihy a hľadal recepty na internete, pomyslel som si: ‚Jedného dňa by som to mohol dokázať.‘ Hovoril som si, že vždy, keď to vyskúšam, budem snáď lepší a lepší. A potom som si to jednoducho zamiloval,“ uviedol Američan.
Okamih, kedy sa Flynn rozhodol stať sa šéfkuchárom, prišiel o rok neskôr. Vtedy sa školák prelúskal cez väčšinu kuchárskych kníh a pomaly začal experimentovať s vlastnými receptami. „Vždy som bol veľmi kreatívny a chcel som vytvárať vlastné jedlá. Veľa som o tom nevedel, ale začal som s variáciami z French Laundry a ďalších kníh a varil som pre rodinu.“ Krátko na to dostal chuť variť pre väčšiu skupinu ľudí, a tak doma založil malý biznis s názvom Eureka, kde raz za mesiac zorganizoval posedenie pre známych i neznámych, ktorých vždy ohúril niekoľkochodovým menu. Keďže doma poriadne nedočiahol na sporák, požiadal rodičov, aby mu pomohli zmeniť jeho detskú izbu na testovaciu kuchyňu.
Vyše roka tak Flynn spával hneď vedľa sporáka, keď sa jeho staršia sestra presťahovala na internát, preniesol si posteľ do jej izby a tú svoju kompletne prerobil na kuchyňu. Hoci si za hostinu účtuje okolo 150 dolárov na osobu, Američan tvrdí, že finančné zisky sú takmer nulové. „Ani na jednej z hostín, ktoré som doma organizoval, sme nezarobili – nie je to továreň na bankovky. Znížili sme ceny, robíme viac jedla a používame drahšie ingrediencie. Je to noc zábavy – tak o tom premýšľajú všetci šéfkuchári – stretneme sa, aby sme si vychutnali dobré jedlo, robíme, čo máme radi a dobre sa pritom bavíme,“ tvrdí mladý gurmán.
Flynnova mama má veľkú radosť, že sa synovi tak darí: „Postupuje tak rýchlo, je to ohromujúce a aj veľmi vzrušujúce. Mal pre to takú vášeň, že bolo úplne prirodzenou voľbou dovoliť mu robiť, čo má rád.“ Flynn dostal ponuku vyskúšať si prácu kuchára vo viacerých reštauráciách v Los Angeles či v New Yorku a varil s uznávanými kuchármi vrátane Daniela Humma. „Bolo skvelé vidieť kuchára, ktorý vaľká cesto päsťami a je taký uvoľnený. Keď vlastníte reštauráciu takého kalibru, je to veľmi stresujúce a on sa stále dokáže usmievať,“ uviedol Flynn.
Pre nádejných kuchárov má jeden odkaz: „Sústredenie sa na vašu vášeň a usilovná práca sa nakoniec vždy vyplatí. V momente, keď sa prestanete starať, či budete slávny alebo sa vám bude dariť, sa váš sen splní. Urobil som niečo so svojím talentom a ľudia si to všimli.“
http://abcnews.go.com