GEMONA DEL FRIULI 2. júna (WEBNOVINY) – V Taliansku pripravili najväššie tiramisu v kuchárskych dejinách. Sladký dezert, ktorého recept pochádza práve z krajiny preslávenej cestovinami a pizzou, vážil vyše troch ton.
Obrovský zákusok z mascarpone, kávy a piškót pripravovalo spolu dvesto ľudí vrátane 30 špičkových talianskych šéfkuchárov a cukrárov. Dezert vznikal v severotalianskom meste Gemona del Friuli, kde jeho prípravu sledovalo 20-tisíc divákov. Tí sa najviac tešili na výsledok – smotanový zákusok si na záver mohli rozdeliť.
„Ľudia nám hovorili, že to bol najväčší a tiež najlahodnejší kus tiramisu, aký kedy jedli,“ pochvaľoval si prezident usporiadateľskej asociácie Conserva Mirko Ricci.
Obria maškrta s váhou 3015 kilogramov sa zapísala aj do Guinnessovej knihy rekordov. Prekonala tak posledný rekord, ktorý vznikol koncom marca v Bahrajne.
Kávová maškrta, ktorú vytvorili zamestnanci hotela Gulf, vážila 1969 kg. Hrdí Taliani tak o pár mesiacov priniesli rekord naspäť do krajiny, v ktorej sa dezert v sedemdesiatych rokoch minulého storočia zrodil.