Aktivisti z Greenpeace dali sochám v Londýne dýchacie masky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Greenpeace
Aktivisti z Greenpeace v Londýne osadili na tváre 17 sôch ochranné dýchacie masky. Foto: SITA/AP

Londýn 18. apríla (WebNoviny.sk) – Aktivisti z medzinárodnej neziskovej organizácie na ochranu životného prostredia Greenpeace vyliezli dnes na niekoľko pamiatok v britskej metropole Londýn a na tváre 17 sôch osadili ochranné dýchacie masky. Informuje o tom webový portál spravodajskej stanice BBC.

Medzi atakovanými pamiatkami bol Nelsonov stĺp na Trafalgarskom námestí, socha Olivera Cromwella na pozemku Westminsterského paláca, socha Winstona Churchilla na Parlamentnom námestí, pamätník kráľovnej Viktórie pred Buckinghamským palácom či fontánová skulptúra Erosa na uličnom uzle Piccadilly Circus.

Aktivisti svojím činom chceli upozorniť na „nebezpečné“ hodnoty znečistenia vzduchu v Londýne. „Je to o vzduchu, ktorý všetci dýchame. V Londýne sú hodnoty jeho znečistenia jednak ilegálne a jednak nebezpečné,“ uviedla členka skupiny aktivistov, ktorí podnikli výstup na londýnske pamiatky.

Skupina podľa vlastného vyjadrenia pripravovala akciu vyše mesiaca. Polícia zatkla osem osôb. Narušenie bezpečnosti v čase, keď je v Británii vyhlásený druhý najvyšší stupeň teroristickej hrozby, môže vyznieť ako zahanbenie pre miestne úrady v mestskej štvrti Westminster, analyzuje BBC.

Podľa vlaňajšej štúdie odborníkov z londýnskej vysokej školy King’s College ročne zomrie v britskej metropole na následky znečistenia vzduchu približne 9400 ľudí. Ďalší experti uvádzajú, že nízka kvalita ovzdušia prispieva ročne k predčasnému úmrtiu zhruba 40.000 osôb na území celej krajiny.

Greenpeace požaduje, aby sa vláda zamerala na verejnú dopravu, ktorá bude ohľaduplnejšia k životnému prostrediu, presadzovala elektromobily a vytvorenie zón čistého vzduchu v okolí škôl a nemocníc. Podľa aktivistov došlo od roku 2005 v Londýne ročne k porušeniu najmenej jednej právne záväznej normy ohľadom čistoty ovzdušia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Greenpeace