Islamský štát prišiel za 14 mesiacov o 40 percent príjmov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Islamský štát
Foto: ilustračné, SITA/AP

Washington 16. marca (WebNoviny.sk) – Militanti Islamského štátu (IS) stratili počas uplynulých 14 mesiacov 22 percent územia, ktoré mali pod kontrolou v Sýrii a Iraku. Vyplýva to z analýzy globálnej informačnej spoločnosti IHS Inc., informovala stanica BBC.

IHS súčasne odhaduje, že Islamský štát prišiel o 40 percent svojich príjmov, ktoré mal najmä z ropy, keď stratil kontrolu nad väčšinou turecko-sýrskych hraníc. Bezpečnostné zdroje povedali v relácii BBC Newsnight, že klesol aj tok britských džihádistov odchádzajúcich bojovať do Sýrie.

Strata území v Sýrii a zabitie alebo zajatie niekoľkých čelných veliteľov IS v Sýrii v uplynulých mesiacoch oslabili podľa expertov posolstvo Islamského štátu. Militanti z IS stratili osem percent svojho územia, odkedy IHS naposledy pred necelými tromi mesiacmi analyzovala situáciu.

Džihádisti v Sýrii naďalej získavajú posily z Británie, ale pomalšie. Podľa zdrojov, ktoré hovorili vo vysielaní BBC, sa k extrémistom v Sýrii pridalo vyše 800 ľudí z Británie. Prevažná väčšina bojuje v radoch IS. Takmer 100 z nich tam padlo a 350 sa vrátilo nazad do Británie.

Strata území podľa všetkého obmedzuje aj financovanie Islamského štátu. Columb Strack z IHS povedal, že strata hraničných priechodov zo severnej Sýrie do Turecka skomplikovala Islamskému štátu predaj ropy na čiernom trhu, uviedla BBC.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát