Severná Kórea pohrozila USA a Južnej Kórei jadrovými útokmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Obrovská vojenská prehliadka v Pchjongjangu
Severná Kórea si v sobotu pripomenula 70. výročie založenia vládnucej Kórejskej strany práce obrovskou vojenskou prehliadkou, ktorú sledoval vodca Kim Čong-un. Po vodcovom prejave nasledoval pochod vojakov vo formáciách, najprv však išli oddiely vojakov oblečených v štýle revolučnej armády, ktorá bojovala v druhej svetovej vojne proti Japonsku. Vrcholom prehliadky bola skupina medzikontinentálnych balistických striel, hoci nie je známe, že by boli aj úspešne otestované. Pchjongjang, 10. október 2015. Foto: SITA/AP

SOUL 7. marca (WebNoviny.sk) – Južná Kórea a Spojené štáty odštartovali každoročné pravidelné spoločné vojenské cvičenia. Stalo sa tak napriek vyhrážkam zo strany KĽDR, ktorá pred začiatkom manévrov pohrozila obom krajinám jadrovými útokmi, oznámila agentúra Reuters.

Podľa vyhlásenia Soulu má ísť o doposiaľ najrozsiahlejšie spoločné cvičenia juhokórejskej a americkej armády. Majú otestovať reakciu na prípadný útok Pchjogjangu. Zúčastní sa ich približne 17.000 amerických a vyše 300.000 juhokórejských vojakov.

Súbežne budú prebiehať dve cvičenia s kódovým označením Key Resolve a Foal Eagle. Prvé z nich, trvajúce do 18. marca, sa bude zameriavať skôr na počítačové simulácie. Ťažiskom druhého, ktoré potrvá do 30. apríla, bude nácvik bojových situácií priamo v teréne, uviedla televízia BBC.

Spojené velenie armád oboch krajín ubezpečilo Pchjongjang, že výcvik bude mať výlučne obranný a neprovokačný charakter. Severná Kórea však manévre označila za „neskrývané nacvičovanie atómovej vojny, zamerané na narušenie (jej) zvrchovanosti“ a pohrozila odvetnými jadrovými útokmi. Pchjongjang sa v súvislosti s týmito manévrami vyhrážal nukleárnym útokom už pred tromi rokmi.

Izolovaný komunistický severokórejský režim odpálil minulý štvrtok z východného pobrežia krajiny viacero rakiet krátkeho doletu – niekoľko hodín pod tom, ako Bezpečnostná rada OSN uvalila na KĽDR dosiaľ najprísnejšie sankcie v reakcii na jej najnovšiu jadrovú skúšku z januára a test rakety dlhého doletu z februára.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Kim Čong-un