Clintonová aj Sanders by podľa prieskumu CNN porazili Trumpa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Donald Trump
Donald Trump Foto: SITA/AP

Washington 1. marca (WebNoviny.sk) – Obaja demokratickí kandidáti – Hillary Clintonová aj Bernie Sanders – by v prezidentských voľbách v USA ľahko porazili súčasného republikánskeho favorita Donalda Trumpa. Vyplýva to z dnes zverejneného prieskumu televízie CNN a spoločnosti ORC.

Prieskum vykonali minulý týždeň na vzorke viac ako 1000 dospelých Američanov. Respondenti odpovedali na otázku, ako by volili v prípade, ak republikánsku prezidentskú nomináciu získal kontroverzný miliardár Trump a kandidátkou demokratov sa stane Clintonová.

V takomto prípade, ktorý je podľa analytikov čoraz pravdepodobnejší, by 52 percent registrovaných voličov volilo Clintonovú a Trumpa len 44 percent. Od posledného januárového prieskumu CNN sa Clintonovej náskok nad Trumpom ešte zvýšil.

Bývalá prvá dáma USA by mala väčšie problémy, ak by v novembrových voľbách musela čeliť ďalším dvom republikánskym súperom, ktorí v primárkach najviac konkurujú Donaldovi Trumpovi. Predstihli by ju Marco Rubio (v pomere 50:47 percent) i Ted Cruz (49:48), vyplýva z prieskumu.

Demokrat Bernie Sanders, ktorý sám seba označuje za socialistu, by s prehľadom porazil ktoréhokoľvek z trojice hlavných republikánskych kandidátov: Trumpa (v pomere 55:43 percent), Cruza (57:40) aj Rubia (53:45 percent). Sanders z prieskumu celkovo vyšiel ako kandidát s najlepším hodnotením.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bernie SandersDonald TrumpHillary ClintonováTed Cruz