Úrady presviedčali migrantov v tábore pri Calais, aby odišli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Migranti pri Calais
Preplnenosť tábora pri Calais spôsobuje vo Francúzsku bezpečnostné napätie. Štát ich chce odtiaľ dostať preč. Foto: SITA/AP

Calais 26. februára (WebNoviny.sk) – Francúzski štátni zamestnanci dnes chodili od stanu k stanu v rozsiahlom tábore migrantov pri prístavnom meste Calais a presviedčali obyvateľov, aby odišli. Presvedčovacia akcia sa konala deň po tom, čo francúzsky súd rozhodol, že masové vypratávanie tábora úradmi sa môže uskutočniť. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Skupiny aktivistov naklonených migrantom takisto robili obchôdzky okolo stanov v tábore, nazývanom aj „džungľa“, a naliehali na obyvateľov, aby zostali, lebo inak „budú ich domovy zničené“.

Komplexné štvrtkové rozhodnutie súdu znamená, že zlikvidované môžu byť iba priestory, kde migranti spávajú – ale nesmie dôjsť k okamžitej demolácii spoločných priestorov slúžiacich ako modlitebne, škola či centrum pre ženy. Tento verdikt spôsobil zmätok a nejasnosti.

Úrady chceli dosiahnuť vydanie súdneho nariadenia, ktoré by im umožňovalo tábor zlikvidovať. Aktivisti naopak žiadali odklad vypratávania tábora.

V tábore pri Calais sú zhromaždené tisíce migrantov z najproblematickejších miest sveta, ktorí sa snažia trajektom alebo Eurotunelom pod Lamanšským prielivom prekĺznuť do Británie. Preplnenosť tábora však spôsobuje vo Francúzsku bezpečnostné napätie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia