Obama podpísal zákon o rozšírení ochrany súkromia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Obama
Foto: SITA/AP

Washington 25. februára (WebNoviny.sk) – Americký prezident Barack Obama podpísal v stredu zákon, ktorý rozšíri ochranu súkromia aj na občanov partnerských štátov a umožní im tak žalovať americkú vládu v prípadoch nelegálneho zverejňovania osobných údajov. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Cieľom tohto zákona, ktorý získal širokú podporu republikánov aj demokratov, je vzpružiť dôveru zo strany európskych spojencov po tom, čo bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden zverejnil citlivé informácie o nekalých špionážnych praktikách tohto úradu.

Obama vyzdvihol, že zákon zabezpečuje silnú ochranu súkromia všetkých občanov, nielen amerických. Zákon by mal tiež sprostredkovať pokračovanie zdieľania údajov bezpečnostných zložiek iných krajín s USA. Toto opatrenie sa považuje za dôležité v súvislosti s dohodou ohľadom nového systému ochrany transatlantického prenosu informácií, ktorú USA a Európska únia podpísali tento mesiac.

Česká politička a európska komisárka pre spravodlivosť Věra Jourová privítala tento zákon pozitívne a označila ho za historický úspech pre európske snahy o obnovenie dôvery v prenos údajov cez Atlantik. „Táto legislatíva zabezpečí európskym občanom vynútiteľnosť ochrany osobných údajov pred americkými súdmi… Americkí občania už toto právo v Európe užívajú,“ povedala komisárka.

Obama v stredu podpísal aj zákon, ktorým zrušil uvaľovanie daní na prístup k internetu, napísala agentúra AP.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaEdward SnowdenVěra Jourová