Podľa Tuska by Brexit navždy zmenil Európu k horšiemu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Donald Tusk
Bývalý poľský premiér a predseda Európskej rady Donald Tusk na summite členov skupiny G7 v Nemecku. (Krün, Nemecko, 7. júna 2015) Foto: SITA/AP

Na odtrhnutie sa Británie od bloku nie je správny čas

Tusk ako „prezident“ EÚ dohliadal na dohodu o reformách únie, ktorú britský premiér David Cameron vyrokoval minulý týždeň s ostatnými lídrami EÚ a ktorá zabezpečí Británii nový vzťah s úniou. Tusk dodal, že vzhľadom na všetky problémy, ktorým Západ čelí, nie je teraz správny čas na odtrhnutie sa Británie od bloku.

Referendum v Británii bude podľa očakávaní ťažkým zápasom, najmä po tom, čo populárny starosta Londýna Boris Johnson minulý víkend oznámil, že sa zapojí do kampane vyzývajúcej voličov, aby podporili odchod z EÚ. Cameron je naopak najvyššie postaveným politikom v krajine, ktorý presadzuje zotrvanie v únii.

Tusk zdôraznil, že ak budú Briti hlasovať za odchod, druhú šancu už nebudú mať. „Ak bude väčšina ľudí hlasovať za odchod, tak sa aj uskutoční,“ citovala ho tlačová agentúra AP.

Britská libra klesla voči doláru na sedemročné minimum

Hlavné zoskupenia v Európskom parlamente podporujú Cameronov záväzok udržať Britániu v EÚ, hoci konzervatívneho lídra kritizovali za to, že z vnútrostraníckeho sporu urobil tému rozdeľujúcu celý 28-členný blok.

Britská libra dnes klesla voči doláru na sedemročné minimum, keďže investori reagujú na blížiace sa britské hlasovanie o členstve v EÚ. Kurz libry klesol na 1,3943 za dolár, teda na najnižšiu úroveň od marca 2009. Libra prvýkrát spadla po oznámení Johnsona, že je za odchod Británie z EÚ.

Bývalí velitelia britskej armády v liste dnes zverejnenom v denníku Telegraph však napísali, že Británia sa lepšie vyrovná s bezpečnostnými hrozbami, keď bude súčasťou EÚ. Uviedli, že obavy v nich vyvoláva silnenie organizácie Islamský štát (IS), nestabilita na Blízkom východe a ruský nacionalizmus.

Briti budú rozhodovať o svojom zotrvaní v Európskej únii. Chceli by ste, aby ostali?

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Boris JohnsonDavid CameronDonald Tusk