Väčšinu útočníkov zo Silvestra v Kolíne asi nikdy nechytia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nemecko Kolín
Foto: SITA/AP

Kolín nad Rýnom 24. februára (WebNoviny.sk) – Väčšinu mužov, ktorí počas silvestrovskej noci napadli alebo sexuálne obťažovali ženy v nemeckom Kolíne nad Rýnom, nemusí polícia nikdy chytiť, vyhlásil dnes šéf mestskej polície Jürgen Mathies. Zábery bezpečnostných kamier nie sú totiž dostatočným dôkazom na preukázanie sexuálneho zločinu, uviedol v rozhovore pre britskú stanicu BBC. Polícia už v prípade tohto incidentu identifikovala 75 podozrivých, pričom väčšina z nich pochádza zo severnej Afriky a do Nemecka prišla ilegálne alebo tam požiadala o azyl.

„Zábery bezpečnostných kamier nestačia na jednoznačné určenie sexuálnych útokov. Vidíme niekoľko krádeží, ale to je všetko. Spoliehame sa na výpovede svedkov a na identifikovanie útočníkov od obetí,“ uviedol Mathies. Polícia udelila trest dosiaľ iba jednému z nich. Dvadsaťtriročný Maročan, identifikovaný ako Júnus A., dostal dnes šesťmesačný podmienečný trest a pokutu 100 eur za krádež mobilného telefónu, kamery a držanie drog, píše agentúra AP.

Pred súd by sa okrem neho mali za krádež postaviť ešte ďalší 18-ročný Maročan a 22-ročný Tunisan. Muži sú súčasťou celkovo 13 zadržaných podozrivých, ktorých polícia zatkla pre obvinenia z krádeže. Kvôli podozreniu zo sexuálneho deliktu dosiaľ zatkli iba jedného muža, a síce 26-ročného žiadateľa o azyl z Alžírska. Mathiesov predchodca Wolfgang Albers prišiel po silvestrovskej noci kvôli nezvládnutiu situácie o funkciu.

V priebehu silvestrovskej noci došlo nielen v Kolíne nad Rýnom, ale aj ďalších nemeckých mestách k útokom na ženy sexuálneho charakteru, ako aj inej trestnej činnosti, predovšetkým ku krádežiam. Iba v Kolíne nad Rýnom podali v tejto súvislosti doteraz 1075 trestných oznámení, viaceré z nich sa týkajú znásilnenia, vyše 460 z nich deliktov sexuálneho charakteru.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia