Slovinsko nasadí armádu, pomôže zvládnuť nápor utečencov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
utečenci Foto: SITA/AP

ĽUBĽANA 23. februára (WebNoviny.sk) – Slovinský parlament v pondelok neskoro večer schválil plán vlády, ktorý umožňuje na tri mesiace nasadiť armádu na hranice, kde bude pomáhať polícii zvládnuť prúd migrantov. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Zákon, ktorý dáva armáde právomoc regulovať prúd migrantov, bol schválený 69 hlasmi poslancov proti piatim hlasom, uviedol predseda parlamentu Milan Brglez. Slovinskú armádu vyšlú na pomoc polícii na hranici s Chorvátskom.

Premiér Miro Cerar zdôraznil na tlačovej konferencii ešte pred zasadnutím parlamentu, že armáda má byť nasadená iba na obdobie troch mesiacoch. „Toto nebude vojenská operácia. Armáda bude len pomáhať polícii strážiť hranice a usmerňovať migrantov, ktorí budú zrejme chcieť prekročiť zelenú hranicu a dostať sa do prijímacích centier,“ vysvetlil Cerar. Počty vojakov, vyslaných na pomoc polícii, budú závisieť od veľkosti prúdu migrantov.

Opatrenie Slovinska nasledovalo po oznámení jeho severného suseda Rakúska, že bude obmedzovať počty migrantov denne vpustených na rakúske územie. Od vlaňajšieho októbra, keď Maďarsko zapečatilo svoje hranice s Chorvátskom a presmerovalo tak migračnú vlnu do Slovinska, prišlo na slovinské územie približne 474 000 migrantov. Tí potom pokračovali do Rakúska a ďalších severoeurópskych štátov.

Slovinsko s dvoma miliónmi občanov je najmenšou krajinou na balkánskej migračnej trase. Ministerka vnútra Vesna Györkösová Žnidarová v pondelok už skôr vyhlásila, že jej krajina urobí všetko, aby sa nestala „hrdlom fľaše“, ktorým budú prechádzať obrovské počty migrantov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia