USA a Rusko odsúhlasili plán na vyhlásenie prímeria v Sýrii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Obama putin
Americký prezident Obama asi hodinu telefonoval s ruským kolegom Putinom. Preberali Ukrajinu. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 23. februára (WebNoviny.sk) – Spojené štáty a Rusko odsúhlasili v pondelok plán na vyhlásenia prímeria v Sýrii s platnosťou od soboty 27. februára. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov USA.

Podľa zdrojov sa obe strany dohodli dnes na podobe a podmienkach takzvaného „zastavenia nepriateľských akcií“ v Sýrii, píše AP. Prímerie sa však nevzťahuje na útočenie na ciele a pozície extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) a Frontu an-Nusra, napojeného na teroristickú sieť al-Káida.

Oficiálne oznámenie prímeria sa očakáva po telefonickom rozhovore prezidentov USA a Ruska – Baracka Obamu a Vladimira Putina. Americký minister zahraničných vecí John Kerry sa na predbežnom znení dohody o prímerí v Sýrii telefonicky zhodol v nedeľu s ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom.

Obaja šéfovia diplomacií mali následne osloviť strany zainteresované v sýrskej občianskej vojne. Ruské ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu uviedlo, že Lavrov a Kerry hovorili spolu o „podobe a podmienkach“ prímeria v Sýrii v priebehu dvoch dní už druhýkrát, pričom sa zhodli v názore, že navrhované prímerie sa nebude vzťahovať na skupiny, ktoré Bezpečnostná rada OSN pokladá za teroristické organizácie.

Podľa Kerryho malo Rusko o navrhovanej dohode o prímerí v Sýrii rokovať s Iránom a sýrskou vládou, zatiaľ čo Spojené štáty viedli konzultácie so sýrskou opozíciou a členmi medzinárodnej podpornej skupiny pre Sýriu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaJohn KerryVladimir Putin