V Česku našli 200 rokov stratenú skladbu Mozarta a Salieriho

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mozarthaus
Foto: SITA/AP

Praha 13. februára (WebNoviny.sk) – Pracovníci Českého múzea hudby v Prahe našli viac ako 200 rokov stratenú skladbu, ktorú spoločne napísali Wolfgang Amadeus Mozart a Antonio Salieri. Uviedol to v piatok portál Novinky.cz s odvolaním sa na Šárku Dočkalovú z Národného múzea. O akú skladbu ide, múzeum nešpecifikovalo.

Tento rok si aj ČR pripomína 260. výročie Mozartovho narodenia a 225. výročie jeho smrti. Taliansky skladateľ Antonio Salieri bol – podobne ako Mozart – významným a obľúbeným skladateľom, ale po jeho smrti upadlo jeho dielo do zabudnutia. Navyše sa rozšírila fáma, že Mozarta zo závisti otrávil.

Záujem o Salieriho hudbu oživila až koncom 20. storočia divadelná hra Petra Shaffera Amadeus (1979) a rovnomenný film režiséra Miloša Formana z roku 1984. Aj tento film pracoval s myšlienkou, že za Mozartovým predčasným úmrtím – dožil sa len 35 rokov – mohol stáť Salieri. Muzikológovia túto tézu zavrhli.

Dobové dokumenty i udalosti svedčia o tom, že vzťah oboch skladateľov bol založený na vzájomnom rešpekte. Fámy, ktoré vznikli, boli zrejme vyvolané skôr rivalitou medzi talianskou a nemeckou hudobnou školou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Wolfgang Amadeus Mozart