BRATISLAVA 31. mája (WEBNOVINY) – Pre šíriacu sa nákazu spôsobenú nebezpečnou baktériou Escherichia coli budú kontrolovať aj jedálne.
Ako agentúru SITA informoval hlavný hygienik SR Gabriel Šimko, nariadil „vykonanie kontrol v zariadeniach spoločného stravovania vrátane školských stravovacích zariadení“.
V jedálňach budú kontrolovať pôvod zeleniny, napríklad čerstvých šalátových uhoriek, listového šalátu, paradajok a tiež manipulácia so zeleninou. O výsledkoch bude verejnosť priebežne informovaná. Do 30. mája bola Slovenská republika „prostredníctvom systému rýchleho varovania a odpovede informovaná o 329 prípadoch hemolyticko-uremického syndrómu (HUS) vyvolaného baktériou Escherichia coli (E. coli, EHEC) v Nemecku. Ochorenia sa vyskytovali predovšetkým u žien a v takmer 90 % u osôb starších ako 20 rokov,“ povedal pre SITA hlavný hygienik SR Gabriel Šimko. Ochoreniu spôsobenému agresívnou formou baktérie Escherichia coli v Nemecku podľahlo najmenej 14 ľudí.
Ministerstvo pôdohospodárstva v pondelok 30. mája informovalo, že zeleninu z podozrivých zdrojov u nás zatiaľ nenašli. Vyplynulo to z priebežných výsledkov kontrol zeleniny inšpektormi Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS). Inšpektori potravinovej správy urobili do 30. mája 33 kontrol v obchodnej sieti a distribučných skladoch na území Slovenska.
„Kontroly pôvodu sa nezamerali len na uhorky ale aj na šalát, rajčiny, papriku a iné druhy zeleniny a ovocia,“ informoval Juraj Kadáš z odboru komunikácie s médiami Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. „Podľa doterajších výsledkov kontrol sa zelenina od dvoch španielskych výrobcov (Pepino Bio Frunet S.L. a Hort o Fruticola) a jedného nemeckého distribútora (Turan Gastronomie-Service GmBH) na území Slovenskej republiky zatiaľ nepotvrdila,“ informoval.
Inšpektori ŠVPS naďalej kontrolujú všetky úrovne predaja ovocia a zeleniny, aj sklady a centrálne sklady, z ktorých nakupujú drobní predajcovia. Ministerstvo vyzýva spotrebiteľov, aby si pri nákupe skontrolovali pôvod zeleniny a ovocia a nezabudli si ich umyť pred konzumáciou. Nebezpečná baktéria Escherichia coli sa nachádza na povrchu.