BRATISLAVA 23. apríla (WebNoviny.sk) – Skutočné someliérstvo je umenie. Správny someliér musí byť odborníkom a radcom, ale zároveň musí vedieť každé jedno víno elegantne a na úrovni odprezentovať. Presvedčili sa o tom aj mladí študenti tejto profesie na šiestom ročníku juniorských majstrovstiev someliérov Slovenska Vitis Trophée Junior 2019, počas ktorých študenti stredných škôl prezentovali svoje znalosti someliérskeho umenia.
Súťaž Vitis Trophée Junior každoročne vyhlasuje spoločnosť Vitis Pezinok a Asociácia someliérov Slovenskej republiky. Je určená pre mladých nádejných someliérov, ktorí chcú otestovať svoje someliérske znalosti, schopnosti a skúsenosti. Tento rok sa súťaže, ktorá sa konala v Súkromnej hotelovej akadémii SD Jednota a v Súkromnej strednej odbornej škole SD Jednota v Šamoríne, zúčastnilo 18 súťažiacich z jedenástich škôl z celého Slovenska.
Čakala na nich odborná porota, ktorú viedla Beáta Vlnková, prezidentka Asociácie someliérov Slovenskej republiky. Porotu ďalej tvorili Miroslav Jajcay, člen prezídia Asociácie someliérov Slovenskej republiky, profesionálni someliéri Karin Kovácsová a Atilla Kovács, enológ Vitis Pezinok Juraj Slováček a someliér Vitis Pezinok Juraj Kordiak.
Pre mladých súťažiacich boli pripravené náročné skúšky, ktoré dôkladne preverili ich znalosti a schopnosti. Najskôr počas teoretickej časti museli písať odborný test, ktorý sa ich pýtal na ich vedomosti v oblasti vinárstva a vinohradníctva na Slovensku a najdôležitejších vinárskych regiónov sveta, gastronómiu a someliérstvo. V praktickej časti boli zase skúšané ich senzorické schopnosti. Museli opísať a správne pomenovať viaceré vzorky vína. Nakoniec museli predviesť dekantáciu červeného vína.
Do finále postúpili traja najlepší súťažiaci: Tamara Farkašová a Renáta Nozdrovická zo Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch a David Hetteš zo Súkromnej strednej odbornej školy GOS-SK v Trnave. V rámci finále museli odporučiť vhodné nápoje k určenému menu, popísať senzorické vlastnosti vína a v neposlednom rade predviesť servis šumivého vína. „Pozorovať ich pri servírovaní vína bolo ako sledovať divadelné predstavenie. Všetci súťažiaci sa elegantne pohybovali okolo stola v nádhernej someliérskej choreografii,“ opísala svoj zážitok z finále jedna z nadšených diváčok súťaže.
Porota nakoniec prvé miesto udelila Davidovi Hettešovi. Na druhom mieste sa umiestnila Tamara Farkašová a víťaznú trojicu uzatvárala Renáta Nozdrovická. „Davidovi k ťažko vybojovanému víťazstvu gratulujeme. Tento ročník, podobne ako tie minulé, bol veľmi silný. Sme radi, že môžeme poskytovať platformu pre mladých ľudí, ktorí venujú svoj voľný čas someliérstvu a aj mimo svojich školských povinností sa vzdelávajú a zdokonaľujú v tejto ušľachtilej disciplíne. Zároveň je potrebné vysloviť poďakovanie aj obetavým pedagógom, ktorí sa juniorom venujú. Už teraz sa neviem dočkať ďalšieho ročníku Vitis Trophée Junior,“ zhodnotil súťaž someliér Juraj Kordiak z Vitis Pezinok.
Inzercia