Turistov v Červenom Kláštore láka splav na drevených pltiach

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dunajec, splav
Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

ČERVENÝ KLÁŠTOR 16. júla (WebNoviny.sk) – Najväčšou atrakciou na Zamagurí je aj počas tejto letnej sezóny splav na tradičných goralských drevených pltiach. Práve s tým si spájajú turisti aj návštevu obce Červený Kláštor (okres Kežmarok), ktorá je považovaná za vstupnú bránu do slovenských i poľských Pienin a zároveň oboch národných parkov.

„To je presne to, na čom môže naša obec stavať, je to krásna príroda a Pieninský národný park, ktorý priam láka na výlety do prírody,“ uviedol starosta obce Štefan Džurný. Ešte väčší rozvoj cestovného ruchu v regióne však podľa jeho slov prinieslo vybudovanie lávky cez Dunajec pred desiatimi rokmi.

Dĺžka splavu je 11 kilometrov

Splav na pltiach je organizovaný v dĺžke 11 kilometrov po rieke Dunajec, ktorá preteká hlbokým kaňonom Pienin. Ponúka výhľad na belostné vápencové bralá, pozoruhodné skalnaté útesy i tiesňavy. Na plte možno nastúpiť za obcou Majere a na začiatku Červeného Kláštora. Návštevníci sa môžu plaviť až k hranici s Poľskom, pričom využiť môžu okrem tradičných pltí aj vlastné či požičané lode. Pltnícka sezóna tam podľa informácií na internetovej stránke Červeného Kláštora trvá od 1. apríla do 31. októbra.

Podľa starostu prichádzajú ľudia na Zamagurie i do samotnej obce aj za históriou, nachádza sa tu totiž múzeum v priestoroch národnej kultúrnej pamiatky, a to kláštore kartuziánov. To v minulom roku zaznamenalo najvyššiu návštevnosť od svojho zriadenia v roku 1966, navštívilo ho takmer 62-tisíc návštevníkov. Oproti roku 2014 išlo o zhruba 17-percentný náraz. Najviac návštevníkov predstavovali Poliaci, po nich Slováci, nechýbali ani Česi, Nemci či Francúzi.

Počas leta je Múzeum Červený Kláštor otvorené od 8:00 do 19:00, platí to od 1. mája do 31. augusta. „Netreba zabudnúť ani na miestne kúpele, ide dokonca o prvé po druhej svetovej vojne obnovené kúpele,“ dodal Džurný. Zameriavajú sa na ozdravovanie kožných chorôb, ale aj chorôb pohybového aparátu či neurologických chorôb.

Lávka predĺžila letnú sezónu

Po vybudovaní spomínanej lávky cez Dunaj sa v Červenom Kláštore predĺžila aj letná sezóna, začína sa skôr a končí neskôr. Ako uviedol starosta, podľa istých poľských médií išlo o jeden z najlepších projektov za posledných desať rokov v Pieninách. „Môžeme stavať len na tom. Priemysel je tu ťažké dostať a čo môžeme predávať, tak to je pekná krajina. Zároveň je však potrebné ju aj chrániť, aby ostala zachovaná aj pre ďalšie generácie, citlivo pristupovať k jej ochrane a komerčnému využitiu,“ povedal.

Napriek pestrej sezóne a veľkej ponuke zážitkov si však uvedomuje, že v obci chýba väčšie ubytovacie zariadenie. „Čo sa týka poskytovania ubytovacích a reštauračných služieb je obec veľmi slušne vybavená. Uvedomujem si ale, že nám tu chýba hotel, zatiaľ všetko funguje len na báze penziónov či ubytovania v súkromí,“ dodal.

Obec Červený Kláštor sa nachádza na brehu spomínanej hraničnej rieky Dunajec, leží pod pohorím Tri koruny. História obce sa spája predovšetkým s národnou kultúrnou pamiatkou, kartuziánsko-kamaldulským kláštorom zo 14. storočia, známym aj vďaka mníchovi Cypriánovi. Na časti katastrálneho územia obce sa nachádza aj Pieninský národný park.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať