Kádár, ktorého vlani chytili v Maďarsku, je na slobode

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sudca sudy kladivko
Slovenské súdy nie sú podľa názoru občanov nezávislé. Foto: ilustračné, Shutterstock

TRNAVA 19. apríla (WebNoviny.sk) – Kristián Kádár, ktorého zadržala polícia minulý rok na úteku v Maďarsku, je na slobode. Príkaz na jeho prepustenie vydal v utorok Okresný súd v Trnave po vynesení rozsudku za podvod, ktorým Kádára odsúdil na tri roky väzenia s podmienečným odkladom na päť rokov.

Policajný prezident Tibor Gašpar po zadržaní Kádára v júni minulého roku informoval, že tento muž je spájaný s podsvetím pôsobiacim na južnom Slovensku. Na úteku bol od marca 2012, v minulosti mal podľa medializovaných informácií políciu informovať o hroboch zavraždených bratov Csabu a Szilárda Raizsovcov z Dunajskej Stredy, ktorí boli pôvodne súdení v kauze masovej vraždy desiatich členov gangu Tibora Pápaya z marca 1999. Na Slovensku je Kádár obvinený aj z vydieračského únosu.

Kádár v utorok na pojednávaní vyhlásil, že v kauze podvodu je vinný, poškodeným sa ospravedlnil a skutok spred trinástich rokov oľutoval. V záverečnej reči sľúbil, že bude viesť riadny život. Rovnaký postup zvolil aj ďalší obžalovaný Adorján György.

Za zločin podvodu obom hrozilo až desaťročné väzenie, súd im po zvážení okolností vymeral tresty odňatia slobody na tri roky s podmienečným odkladom na päť rokov. Majiteľa pohľadávky, ktorý požadoval náhradu škody vo výške približne 190-tisíc eur, súd odkázal na občianske súdne konanie. Ďalší obžalovaný v tomto prípade bol vyčlenený na samostatné konanie. Prokurátorka Generálnej prokuratúry sa odvolala len proti časti rozsudku, ktorá sa týka náhrady škody.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Tibor Gašpar