Kotlebov návrh neprešiel, minúta ticha za Tisa nebola

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Marian Kotleba
Poslanec Marian Kotleba za stranu ĽS Naše Slovensko počas ustanovujúcej schôdze parlamentu - VII. volebného obdobia. Bratislava, 23. marec 2016. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 18. apríla (WebNoviny.sk) – Predseda NR SR Andrej Danko nevyhovel žiadosti predsedu Ľudovej strany Naše Slovensko Marian Kotleba o minútu ticha za všetky obete justičných vrážd a justičných omylov pri 69. výročí popravy prezidenta Slovenskej republiky z rokov 1939 – 1945 Jozefa Tisa.

Danko upozornil, že návrh na minútu ticha nie je procedurálny

Ako povedal Danko po otvorení schôdze, minútou ticha sa bude zaoberať poslanecké grémium parlamentu, kde sú zastúpené všetky poslanecké kluby. Na grémiu sa majú dohodnúť na podmienkach, kedy NR SR k minúte ticha prikročí. „Momentálne sa týmito návrhmi nebudeme zaoberať,“ povedal šéf zákonodarného zboru.

Opozičný poslanec Daniel Lipšic upozornil, že stanovisko k minúte ticha by mal zaujať ústavnoprávny výbor. Zároveň sa vyslovil za právo, aby poslanci mohli naďalej navrhovať držať minútu ticha. Podľa Lipšica by sa nemala držať pri výročiach, ale pri tragédiách, ktoré sa stanú v danom období. Danko upozornil, že návrh na minútu ticha nie je procedurálny a preto má po ňom rokovať grémium a nie výbor.

Tisa popravili pred 69 rokmi

Predseda Ľudovej strany Naše Slovensko Marian Kotleba chcel, aby si Národná rada SR v pondelok minútou ticha uctila prezidenta Slovenskej republiky z rokov 1939 – 1945 Jozefa Tisa. Dnes totiž uplynulo 69 rokov od popravy Tisa. Kotleba o minútu ticha požiadal predsedu parlamentu Andreja Danka.

„Rád by som Vám pripomenul, že práve 18. apríl je deň, ktorý sa navždy zapísal čiernymi písmenami do histórie slovenského národa. V tento deň pred 69 rokmi došlo k hanebnej justičnej vražde prvého prezidenta Slovenskej republiky a kňaza Msgr. Dr. Jozefa Tisa,“ napísal Kotleba Dankovi.

Podľa neho v tento deň bol po zinscenovanom procese a na politickú objednávku čechoslovakistov a boľševikov popravený jeden z najväčších velikánov nášho národa.

„Muž, ktorý je právom považovaný každým národovcom za mučeníka slovenskej štátnosti, ako aj obrany kresťanstva proti boľševizmu. Vzhľadom na to si Vás dovoľujem požiadať, aby ste národnú a kresťanskú orientáciu Vašej strany a osoby, ktorú tak často deklarujete, potvrdili aj praktickým skutkom. Žiadam Vás, aby ste do programu 2. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky, ktorá sa bude konať dňa 18. apríla 2016, zaradili minútu ticha za všetky obete justičných vrážd a justičných omylov,“ napísal v žiadosti Kotleba.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoDaniel LipšicMarian Kotleba
Firmy a inštitúcie Kotleba - Ľudová strana Naše SlovenskoNR SR Národná rada Slovenskej republiky